Szupercellás napok

2017. július 6-8. között még komolyabb viharvadászat nélkül is sok-sok látnivalóban volt része annak, aki kedveli a szupercellás zivatarokat, hiszen minden napra jutott egy-két komolyabb példány.

Az első napon (2017.07.06.) Szlovákiában kialakult és Magyarországot átszelő szupercellát, a magyar-román határ (Létavértes) közelében sikerült megfigyelnem, mely rendkívüli sebességgel száguldott délkelti irányba. Ha aznapra nem lett volna elfoglaltságom, akkor Debrecencből indulva, kényelmesen levadászható egyedre tettem volna szert. Persze lehet, akkor meg a szupercella nem alakult volna ki…:)

A távolság ellenére is csodás látvány nyújtott a hatalmas feláramlási torony és a flanking line (szárnyfelhő-tornyok).

Szupercellára forgó

Sokat nem kellett várni és másnap az ablakból csodálhattam meg egy, a délkeleti országrészben garázdálkodó izolált LP szupercellát, melyet Neofita barátom közvetlen közelről is szemügyre vehetett. A lemenő Nap fénye csodásan festette meg a forgó zivatart és annak túlnyúló csúcsát (overshooting top).

Gigász a naplementében

Túlnyúló csúcs, feláramlási torony

Az igazi finálé számomra az utolsó napon érkezett el, amikor is először egy hibrid multi/szupercellás zivatar súrolta Debrecen nyugati peremét. A jószág szemből nem volt valami fotogén és a csapadékrégió rossz oldalán is álltam, így az akkori állapotokról fénykép sajnos nem készült. Ehelyett megérkezett a cellából aláeresztett légzuhatag, mely kisebb nagyobb ágakat is letörve vonult délkeleti irányba. Hátulról már azért tetszetősebb volt, hiszen szépen kirajzolódott a flanking line zónája egy rajta fejlődő új zivatarral, és a burst szoknya sem volt csúnya látvány.

 

Légzuhatag akció közben

Flanking line és a burst szoknya

 

A zivatar elvonultával lőttem, amit lehet, hiszen látvány az folyamatosan volt. Szél által okozott nyomok, szupercellás próbálkozások, tuba és pileus …

Kárnyom

Ál "RFD" nyílik az égen, próbálkozik...

Tubácska

Pileus

Egy óra elteltével végül tökéletes szögben megérkezett egy normális szupercella, csini kis falfelhővel és a csapadékmentes feláramlási alappal. Ahogy elérte Debrecen északnyugati csücskét gyorsan szét is esett, de szerencsére jó helyen voltam és jó időben. 

Pici falfelhő a tekeredő csiga alatt
 

Utolsó pillanatok
 

Videó a légzuhatagról:

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat