Budapest I. kerület

Látványos peremfelhő sok villámmal.

Este 22:30 körül látványos peremfelhővel érkezett meg a squall-line a Budai Várhoz. A villámok többsége felhőn belüli és üllőn kúszó villámok voltak, de volt néhány közeli lecsapó is. Látványossága ellenére nem volt nagyon heves a zivatar. A kifutószél is nagyon gyenge volt (Inkább szellő mint szél). Otthon (Tisztviselőtelep VIII ker.) 9,5 mm csapadékot hagyott + hajnalban további 9,2 mm-t. Összesen 18,7 mm. Mivel a zivatar után továbbra is folyamatosan esett ezért egy csapadékeseménynek tekinthető.

Látványos peremfelhő eleinte sok felhőn belüli villámmal.

A mikor este felértem a Várba akkor még csak a squall-line távoli gomolyos tornyait lehetett látni. Aztán 20:30 körül elkezdett megjelenni a peremfelhő a hegyek felett. Ahogy sötétedett, egyre jobban kezdtek a villámok is látszódni. 20:45 körül megjött a viharos kategória alatti kifutószél és pár perccel később az eső is eleredt. Ahogy átment felette a zivatartevékenység gyorsan gyengült, Pest felett már nem nagyon villámlott. Ma reggel - miután felébredtem - megnéztem a csapadék mennyiségét otthon a Tisztviselő telepen (VIII.

Egy éjszaka alatt 1 squall-line és 3 szupercella 2017.07.10-11-én

2017.07.10-én éjszaka fél tíz körül értem fel a vadászterületemre. Ekkor az éjszakai műsort kezdő squall-line már szaporán villámlott a távolban. Közelebb érve a villámok időnként jól megvilágították a látványos peremfelhőjét. Lecsapó alig volt belőle. Amikor elvonult akkor ÉK felé láttam 1-2 lecsapót. https://youtu.be/iNiu0HcTDps A második felvonás még 10-én történt és két szupercella között voltam. Ekkor is a felhővillámok domináltak, de már jóval több lecsapó volt. https://youtu.be/CLF14Qi0XdM A 3.

Mini-szupercellák és szélnyíródó gomolyok záporokkal, szivárvánnyal 2017.07.10-én.

A Buda Várba felérvén nyíródó gomolyfelhőket lehetett látni. Némelyik példány szép falfelhőt is növesztett. Kicsit később mini-szupercellákká nőttek. Némelyikből rövid zápor volt. Zivatartevékenységet nem észleltem, de a Blitzortung.org szerint volt bennük elektromosság. Amikor valamelyik mini-szupercella üllőjének hátsó részéből látszódott valamennyi akkor mammákat is lehetett látni. Az utolsó zápor után volt szivárvány is.

Szupercella downbursttel 2015.07.08-án.

Mikor felértem a Budai Várba szemtanúja lehettem a mammák képződésének a szupercella üllőjén. Később megjelent a szupercella peremfelhője és a peremfelhő alatt kisebb-nagyobb felhőfoszlányok jelentek meg a downburst előjele is lehet. Szép zöldes színű csapadékzónája volt. A Budai Várat csak downburst széle érhette el, mivel nagyon komoly károkat nem okozott és a szélsebesség is nagyrészt 100 km/h alatt volt, kivéve az első néhány percet, amikor a szélsebesség maximumok 100-110 km/h között lehettek.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat