Budapest XI. kerület

Falfelhő multicellás, vagy "hibrid" zivatarból

Május 29-én 14 óra környékén erős radarreflektivitású zivatar érkezett Budapestre az aktuális mediciklon keretében. Alapvetően multicellás cluster-nek tűnt, egymást durrantották be az újabb cellák az előzőek nyomán, kirajzolódott a peremfelhő is, viszont sokkal érdekesebb volt ez a (szerintem mindenképp, de erősítsetek meg) falfelhő. Egyértelműen a csapadékzónából "táplálkozott", a felhőalaphoz csatlakozott, és bizony megvolt az "önálló élete" is.

Villámparádé

Éjfél körül délnyugat felől érte el a fővárost egy zivatarcella és körülbelül fél órán keresztül kedvező körülmények között fotózhattam a villámokat. Több felvétel átlagolásából születtek a fotók, az első másfél percnyi villámot mutat, a másik pedig fél percnyit.

Nagy cseppes felhőszakadás maximum 2 cm körüli jégszemekkel a Móricz Zsigmond körtéren (2015.08.05)

A Móricz Zsigmond körtéren jártam, amikor láttam, hogy Budaörs felé szép sötét színe van az égnek és a radar alapján láttam, hogy pont telibe fog találni. Így is lett, pár perc múlva nagy cseppes zápor kezdett el hullani, majd az intenzitása gyorsan elérte a maximumát és hamarosan a jégszemek is megjelentek a csapadékban. A csapadék intenzitása egyszer nőtt, majd csökkent és így tovább és a jégszemek is hol megjelentek, hol pedig eltűntek a csapadékból. Az esemény után mammatus-felhők jelentek meg, és gyakran sebes folyású folyókba és mély tavakba botlottam a Szent Gellért térnél.

Hózáporok, havasesős záporok a Gellért-hegyről 2015.04.01-én.

Amikor tegnap felértem a Citadellához már látótávolságban volt a peremfelhő, amely villámgyorsan végigvonult felettem. Ezután hamarosan megérkezett a hózáporral kezdődő csapadék ami átváltott havasesős záporrá, majd sima gyenge záporrá. Később kisütött a Nap és egy kis szivárványdarab jelent meg a messzeségben, majd egy villámgyorsan érkező hózápor tőlem NY-ra vonult el, de kaptam egy keveset belőle a széléből. A hózápor csapadéksávjain átsütött a Nap. A meglepetésszerűen hátbatámadó hózápor után az üllőn hatalmas Mammatus-felhők jelentek meg.

Peremfelhős gomolysor egy szeles hidegfront után - 2015.03.30.

2015. március 30-án egy markáns hidegfront érkezése jó táptalajt adott a konvektív eseményekhez. Egyben e napon lett kiadva az év első konvektív előrejelzése, minek alapján elsősorban a front mentén számíthattunk a záporok mellett pár erősebb cellára - a magas szélnyírás miatt akár szupercellára is.

Peremfelhős zivatarok fractusokkal Budapesttől délre - 2014.05.03.

2014.05.03-án a távolabbi viharvadász kiruccanás részemről délelőtti teendők és későnkelés végett ugyan kimaradt, egy részben vadászatnak tekinthető zivatar-megfigyelés azonban az előző napokhoz hasonlóan most is sikerült. Egyik barátommal délután felszaladtunk a Gellért-hegyre, ahol meglepően szép látvány fogadott minket: a fővárostól délre tobzódó cellák látványos peremfelhőket növesztve súroltak minket, nem kevés fractus-t termeltek. Bár a látványosabb részek nem voltak túl közel, mégis elég szépen engedte magát dokumentálni a néha villámtevékenységgel járó rendszer.

Örvénylő felhőformáció egy konvergencián kipattanó cellán

2014.04.16-án a középső országrészben egy összeáramlás mentén sorra pattantak ki a cellák, melyek jégdara záporokat és zivatarokat is okoztak. Ezek 90%-a ugyan elkerülte Budapestet, az első hullámban viszont egy termetesebb tömb súrolt, s miközben a Budai-hegység déli részét megszórta egy jeges záporral, kevéske látványt én is kaptam. A képen látható örvényke tanusítja, hogy néha közvetlenül a fejünk fölé is érdemes nézni :) Szemmel láthatóan forgott, a jelenség kb. 2-3 percig tarthatott.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat