EF0-s tornádó pusztított Debrecenben (kárfelmérés)

A tegnap délutáni debreceni nem mezociklonális tornádót követően elvégeztem a kárnyomok felkutatását, melynek részleteit  most ismertetem.
 


2017.05.13-án 13:30 és 14:00 magasságában Debrecen keleti (kertváros; Külső létai- Érpart- és Királyfű utak által bezárt háromszög) peremén egy nem mezociklonális tornádó jött létre, melyet károkozó szél kísért útja során. Az esemény ideje alatt személyi sérülés nem következett be és az anyagi kár sem jelentős (néhány cserép lehullott, kerítés rongálódás, gyümölcsfák kidőlése).

A károk által érintett terület lehatárolását követően az egyes kárindikátorok (puha fák, épületek) vizsgálatát végeztem el, melyekből egyértelműen kiderül, hogy a tornádó erőssége a módosított Fujita-skála szerint egy erősebb EF0-snak felelt meg, 90-110 km/h körüli maximális széllökésekkel. Azonban érdemes megjegyezni, hogy egyes kárnyomok és a videó elemzések alapján a főtölcséren belül szívóörvények is "táncoltak", melyek néhány méteres sávokban jóval erősebb kárnyomokat hagytak maguk után. Ezek forgási sebességének becslése rendkívül nehézkes, egyrészt szűk keresztmetszetük (+ élettartamuk) miatt, másrészt a kárindikátorok hiánya és/vagy azok teljes megsemmisülése (vizsgált fák kidőlése egy 10 méteres szakaszon 2. ábra) miatt. Lehetséges, hogy ezen örvények egy pár méteres sávban/sávokban akár 120 km/h-t is meghaladó szélmaximumokat is produkálhattak.

A helyzetet rekonstruálva egy 500 méter hosszan "pusztító" tornádóról beszélhetünk, ami egy 50-70 méter széles sávban néha imbolyogva haladt dny-i irányba 90-110 km/h szélmaximumokat eredményezve (lokálisan - pár méteres pásztákban - >120 km/h). A kárnyomok és videó alapján szívótölcsérek is létrejöttek. Vélhetően ezek okozták a jelentősebb károkat.

Képek és ábrák a felmérésről:

 

 

 

 

 

 

1. ábra Fotó a nem mezociklonális tornádóról

 


2. ábra A tornádó által okozott mérsékeltebb károk (kisebb ágak) területi megoszlása (piros színnel) és a már komolyabb károkat reprezentáló területek (fakidőlések) lilás térségek. Tornádó haladási iránya és főtengelye fehér nyíllal.
 

 

 


2. ábra Törmelék a Külső létai úton

 

 

 

3. ábra Kárnyom

 

 


4. ábra "Kaotikus" szélkárok
 

 

 

 

 

5. Szívótölcsérre utaló kárnyom

 

 


6. ábra

 

 

 

 

 


7. ábra Kárnyom (keskenylevelű ezüstfa)

 

 

 

 

 


8. Kárnyom
 

 

 

 

 


9. ábra Törmelék
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat