Erős hidegbetörés peremfelhővel

Több meteorológiai portál már pénteken megemlítette, hogy vasárnap a péntekinél is markánsabb hidegfront érkezik majd, így már ekkor elkezdtem nézegetni a modelleket (ECMWF), hogy megtudjam, mi is várható majd vasárnap. Szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat már ki is adta a vörös figyelmeztetést 6 megyére és komoly szélviharra figyelmeztetett a front érkezésekor és a front hatására kialakuló záporok (esetleg zivatarok) környezetében.

Vasárnap már az ESTOFEX és a szupercella.hu is a legmagasabb figyelmeztetést adták ki a várható orkán miatt. Reggel feltöltöttem a fényképezőmet és a telefonomat, majd dél körül sietve lementem a Balatonra. Már majdnem leértem, mikor elkapott egy gyenge zápor, de szerencsére nem volt vészes és mikor leértem, már a Nap is kisütött, viszont a keleti horizont kezdett sötétedni. A Balatonon már másodfokú viharjelzés volt érvényben. 


Gyorsan felállítottam az állványt és zacskót tettem a gépemre, ha megered az eső, ne érje víz a gépem és a time lapse videókhoz kezdtem el képeket készíteni. Nagyjából 10-15 percre rá keleten megjelent a peremfelhő, de ekkor még azt hittem, minket el fog kerülni.