orkan17 blogja

Május végi bow echo

2022. május 25-én szerdán a Kárpát-medence időjárását egy nyugatabbra található hullámzó frontrendszer alakította, melynek előterében meleg, nedves levegő áramlott a térség fölé. Szerda délután ennek a frontrendszernek a hidegfronti szakasza megközelítette, elérte az országot nyugat felől és ezzel kedvező feltételeket biztosított heves zivatarok, zivatarrendszerek kialakulásának. 

Spontán jött szombat esti vadászat

2022-ben az első vadászatomra került sor május 21-én szombat este, amikor a nap második fele tartogatott néhány zivatart a tarsolyában. Egész nap nézegettem az OMSZ veszélyjelzéseit, előrejelzéseit és a radarképeket, de érdemi esemény csak késő délutánra, estére látszódott. Keszthely felett vonulgattak a záporok, bár érdemi esemény ezeket a gócokat sem kísérte, csak zápor szerű intenzitású csapadékhullás.

Erős hidegbetörés peremfelhővel

Több meteorológiai portál már pénteken megemlítette, hogy vasárnap a péntekinél is markánsabb hidegfront érkezik majd, így már ekkor elkezdtem nézegetni a modelleket (ECMWF), hogy megtudjam, mi is várható majd vasárnap. Szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat már ki is adta a vörös figyelmeztetést 6 megyére és komoly szélviharra figyelmeztetett a front érkezésekor és a front hatására kialakuló záporok (esetleg zivatarok) környezetében.

Viharos napok

Meglehetősen mozgalmas időjárásban volt része az ország döntő részének néhány nappal ezelőtt, mivel a nagyjából 33-37°C-os kánikulának egy kvázi stacionárius (hullámzó) hidegfront vetett véget. Na de ne siessünk ennyire előre. :)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat