2019 első vadászata

Nem túl acélos, de mégis izgalmas vadászat. Napokkal, sőt már egy héttel korábban a modellek péntekre egy markáns hidegfrontot vártak, ami nem is maradt el. Sajnos azonban sok kérdés volt a zivatarok, kialakulásuk hevességük tekintetében. A légkörben elegendő labilitás (1000-1200 J/kg) mellett változó nedvességtartalmú légtömegek voltak jelen, a talaj közelében jókora stabil légréteggel (50-70 J/kg). A 0-6 km-es szélnyírás (ami a szupercellák fontos mozgatórugója) mindössze 10 m/s körül volt a délnyugati országrészben, így sajnos szupercellákra nem számítottunk. Mégis, ezt a tájegységet tartottuk a legkiemelkedőbbnek. Czimbuli Zsolti, valamint Boldis Beáta viharvadász társainkkal nyakunkba vettük a felszerelést és délután 3 körül célba vettük Szigetvárt. A délután második felében a Horvát radaron feltűntek az első cellák, melyek a kiszemelt célterület felé igyekeztek. 

Alig vertünk tábort, már érkeztek a zivatarok délnyugat felől. Szerencsére a legjobb helyen figyelhettük, ahogy a piciny fractusok gyönyörű peremfelhőt hoznak létre. Innentől kezdődött az igazi vadászat, mely során próbáltunk a cellák előtt haladni.

50-70 km/órás kifutószelek tépázták az út menti fákat, sőt, Pécs előtt még egy légzuhatag széle is elért minket. A zivatarok, ahogy az országba egyre beljebb jöttek, egy lánccá álltak össze.

Pécsnél sajnos ez a lánc utolért minket. Paksig szinte folyamatos, intenzív esőzésben, illetve lecsapó villámok sűrűjében lavíroztunk. A késő esti órákban értünk Dunaújvároshoz, ekkor már a csapadékzóna mögött voltunk. A Mecsek lábánál mindeközben újabb zivatarok alakultak ki, melyek villámai már bevilágították a horizontot és folyamatosan közelítettek felénk. Néhány szikra már elég közel volt hozzá, hogy le is fotózzuk. Végül éjfél körül elértek minket az újabb zivatarok további, intenzív esővel.

 

 

 

 

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat