Petyus860128 blogja

Hidegfront 1-2 szupercellával

2019. július 7-ére komoly események körvonalazódtak már napokkal korábban, egy érkező hidegfront előtt. Mivel tekintélyes volt a labilitás, amihez elegendő nedvesség, valamint jókora szélnyírás is párosult, emelő hatásnak pedig ott volt maga a hidegfront, úgy döntöttünk útnak indulunk. Dombóvár térsége felé vettük az irányt, Beátával és Zsoltival. Tamási-Paks vonalon egy konvergencia vonal épült ki lassan, mely nem sokkal érkezésünket követően egy mini LP-szupercellát termelt ki, ami látványos forgó mozgást öltött.

2019 első vadászata

Nem túl acélos, de mégis izgalmas vadászat. Napokkal, sőt már egy héttel korábban a modellek péntekre egy markáns hidegfrontot vártak, ami nem is maradt el. Sajnos azonban sok kérdés volt a zivatarok, kialakulásuk hevességük tekintetében. A légkörben elegendő labilitás (1000-1200 J/kg) mellett változó nedvességtartalmú légtömegek voltak jelen, a talaj közelében jókora stabil légréteggel (50-70 J/kg). A 0-6 km-es szélnyírás (ami a szupercellák fontos mozgatórugója) mindössze 10 m/s körül volt a délnyugati országrészben, így sajnos szupercellákra nem számítottunk.

Szeptemberi betyárság.

Szombati nap (szeptember elsején), egy hullámzó hidegfront érkezett ismét. Végre úgy tűnt, hogy néhány szupercella is meglátogatja kicsiny hazánkat. Az estofex, a szupercella.hu valamint az OMSZ is másodfokú figyelmeztetése volt érvényben. Ugyan sokat vacilálva a dolgokon, de mi is elindultunk. Czimbuli Zsolti délután 5 körül indult értünk, és a Horvátország felől érkező szupercellát vettük célba ami már benn volt hazánk területén, és észak felé mozgott. Tamásit vettük célba, de versenyt futottunk ekkor már az idővel.

Hidegfront zivatarlánccal

Viharvadászat, 2018.08.14.
A modellek már napokkal korábban egy érkező hidegfrontot jeleztek. Sajnos nedvességgel bőven el voltunk látva, így voltak kételyeink a keddi nappal kapcsolatban, mivel idő előtt megfojthatták volna a konvekciót a felhők. A Dunántúl déli, illetve keleti felén jókora labilitás gyűlt össze, így útnak indultunk. Boldis Beáta, Czimbuli Zsolt, valamint mi (Tündi és Peti) útnak eredtünk Cece irányába.Útközben a Duna vonalában már kipattant néhány zivatar, de mi továbbhaladtunk a délnyugatról érkező, a hidegfront mentén kialakuló zivatarlánc elé.

Peremfelhő, légzuhatag, 12 óra alatt egy havi csapadék.

Igen erős zivatar érkezett illetve alakult ki kelet felől nem sokkal éjfél előtt. Kezdetben átvonuló zivatar villámait még sikerült elkapni, majd egy brutális struktúrájú peremfelhő érkezett, erős kifutószéllel. A peremfelhő mögött érkező zivatar úgy tűnt hogy délről kikerüli a falut, de keleti irányban egy újabb cella durrant be. Hirtelen felhőszakadás kerekedett, alig néhány mp. alatt, majd néhány percre rá, már légzuhatag alatt találtuk magunkat 50km/h széllökések, és igen erős felhőszakadással karöltve.

Viharvadászat 2018.06.12.

Már napokkal korábban szemezgettünk a keddi nappal. Végre úgy tűnt, hogy szupercellás helyzet alakulhat ki. Kedd reggel a legfrissebb modellfutásokat átnézve arra az elhatározásra jutottunk, hogy útnak indulunk. Székesfehérvár határában beszéltük meg a találkozót. Kora délután indultunk el, Nagyvenyimről Boldis Beáta, Budapestről Czimbuli Zsolt. Beáta útközben felszedett minket is (Szebellédi Tünde, Papp Péter), otthonunkból. A megbeszélt helyen találkoztunk 15 órakor. Rövid tanácskozást követően északnyugatot vettük célba, ahol már javában zajlottak az események.

Szezonzáró Perkátán

Szezonzáró Perkátán. 2017.12.28-án a déli órákban egy hidegfront érte el Perkáta térségét. A front mentén kialakult egy görgőfelhő, majd közvetlen mögötte, a település határában egy újabb peremfelhő (utolsó előtti kép). A front érkezését intenzív zápor, és megerősödő szél kísérte. A görgőfelhő a Duna vonalát elérve feloszlott. A délután folyamán Undulatus Asperatus felhők alakultak ki, és kisebb feláramlási tornyok jelentek meg, melyek a légkör labilitására utaltak.

Balaton-felvidéki viharvadászat (2017. 08. 11.)

Feszült várakozással vártuk a pénteki napot. Ahogy az lenni szokott, már 2-3 nappal az események előtt lelkesen bújtuk a modellfutásokat. A már napok óta Ausztria térségében hullámzó hidegfront vonta magára a tekinteteket. Egy a közelünkbe elhelyezkedő jet pedig megfelelő szélnyírást biztosított ahhoz, hogy szupercellás konvekció is kialakulhasson. Mivel a labilitásal nem voltunk túlságosan elszállva, bőven akadt rizikó faktor. Az erős szélnyírás miatt aggódhattunk kicsit, mivel a nem túl acélos feláramlásokat könnyen szétszedhette volna.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat