2019.06.22. Barcs - Mohács viharvadászat

2019.06.22-én szombaton egy magassági hidegörvényhez kapcsolódóan esély mutatkozott szupercellák  kialakulására.
Mivel Molnár "Storman" Ákos épp egy pécsi előadásra volt hivatalos, így nanovich és én vágtunk neki a 600 km-es túrának.
A célterület Barcs és környéke volt. A Horvátország és Szlovénia felett kialakult zivatarok nagyon gyorsan rendszerbe szerveződtek.
A rendszer Letenye - Magyarszombatfa vonalban lépte át először a határt 15:45-kor.

 

 

A radar alapján a rendszer déli végén még izoláltabb cellák helyezkedtek el, így mi ezeket vettük célba. Kadarkúton várakozott fetcroll, együtt indultunk Barcs felé.
Mire Barcsra ért a rendszer összeolvadtak a cellák. Így csak egy peremfelhőt sikerült sikerült levideóznunk.

 

Az MKR igen erős széllel érkezett, a szél messze megelőzte a peremfelhőt. A felszerelés összepakolása után elindultunk a rendszerrel kelet felé. Fetcroll már nem tartott velünk, várta a családja.
Akármennyire is igyekeztünk, a csapadékot nem sikerült megelőznünk. A Mohácsig tartó úton a rendszer előterében szinte végig csepergett. Villánynál ért utól minket az MKR éppen erősödő szakasza. A felhők zöldes színt vettek fel, és egy falfelhőnek vélt objektumot is megpillantottunk.

 

 

Az intenzívebb csapadék vészesen közeledett, így hamar Bóly felé indultunk. Villány határában egy gustnádot láttunk, ami épp szedte le egy épülő ház tetejéről az építőanyagot, és kavarta a port az udvaron.

Bóly után Mohács felé vettük az irányt az M60-as úton. A város határban ismét megpillantottuk a falfelhőt, de pillanatokkal később bekebelezte a csapadék.

Fél óra pihenő után Budapest felé vettük az irányt. Paks környékén egy igen intenzív villámtevékenységre lettünk figyelmesek, és a csapadék intenzitása fokozódott. Volt olyan szakasz, ahol csak 50km/h-ás sebességgel tudtunk haladni, az autósok egy része a felüljárók alatt keresett menedéket.

 

 

Videós összefoglaló a vadászatról:  VIDEÓ

 

 

Résztvevők:
Vityi "nanovich" Nándor
Mirk "mici" Tamás
Kacs "fetcroll" Dávid

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat