Hidegfront 1-2 szupercellával

2019. július 7-ére komoly események körvonalazódtak már napokkal korábban, egy érkező hidegfront előtt. Mivel tekintélyes volt a labilitás, amihez elegendő nedvesség, valamint jókora szélnyírás is párosult, emelő hatásnak pedig ott volt maga a hidegfront, úgy döntöttünk útnak indulunk. Dombóvár térsége felé vettük az irányt, Beátával és Zsoltival. Tamási-Paks vonalon egy konvergencia vonal épült ki lassan, mely nem sokkal érkezésünket követően egy mini LP-szupercellát termelt ki, ami látványos forgó mozgást öltött.

További gyenge próbálkozások is voltak, azonban az erős szél a magasban még idő előtt eldöntötte a feláramlási tornyokat. Mindeközben a nyugatról érkező zivatarrendszer hatalmas üllője alatt gyönyörű mamma felhők jelentek meg.

A konvektív analizis térképre pillantva tőlünk alig pár km-re délre még jelentős, 1500-2000 J/kg közötti labilitás állt rendelkezésre. Dél felé indultunk tovább, a frissen kialakuló cellákon át (komoly légzuhatagban) ahol egy tekintélyt parancsoló peremfelhő alakult ki Sásd térségében. Pécs határáig a zivatar előtt haladtunk délkeleti irányba, mely időnként szupercellás struktúrát öltött.

A Mecsekben még 1-2 kép erejéig megmutatta magát a cella, majd gyorsan bekebelezte az érkező MKR csapadékzónája.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat