Kocsimosás extrákkal, avagy "alvilági" viharvadászat 2023. június 23-án

2023. június 23-án a néhány napos hőséget lezárva egy markáns hidegfront érkezett nyugat felől. Az utóbbi évek "jó" szokása szerint az alacsonyabb szinteken már napközben betört az északias szél a Dunántúlra, azonban az északnyugati országrészt kivéve még így is tekintélyes, 3000 J/kg körüli CAPE halmozódott fel, és a Dunától nyugatra a szélnyírás elérte a 15-20 m/s-ot. A helyzetet bizonytalanabbá tette, hogy az érdemi nedvesség - a front középszintű részével együtt - csak a délután második felétől érkezett meg, akkor viszont nagyon, mely az izoláltabb cellákkal szemben a gyors rendszerbe szerveződést vetítette előre. Ennek ellenére több viharvadász csapat is elindult, többségük a délnyugati határvidékre, vagy a szomszédos horvát területekre. Mi Vityi "Nanovich" Nándival viszont Tolna-Baranya térségét szemeltük ki, ahol a frontális konvergencia mentén némi esély látszott izoláltabb szupercellák létrejöttére a nagyrendszer előterében. Mivel nem kellett sietnünk, fél 3-kor indultunk Budapestről, és - magunkhoz képest - komótos tempóban 4 óra után érkeztünk meg Tevelre, ahol még volt idő egy kis szakmai diskurzusra a MetNet-es Jáhn Bálinttal, illetve elfogyasztani két fröccsöt a pincészetükben - természetesen csak nekem, és ha valaki kérdezné, miért nem csinálom még meg a jogsit, hát, például ezért ;) . Időközben megérkezett oda is a talajfront, és a második fröccs elfogyasztása közben kezdett egyre szebben kinézni az égkép is - és nem a fröccs hatása miatt -, 6 óra körül ugyanis kelet felé nagyon gyorsan kinőtt egy Cb (az első és a harmadik kép készítése között 14 perc telt el):

Ekkor úgy döntöttünk, elindulunk, és megnézzük közelebbről. Az M6-os felé közeledve már jókora tányérként borult fölénk az üllője:

Maga a zivatar viszont időközben gyengülni kezdett, így az autópályát elérve végül dél felé fordultunk, mivel addigra Pécstől délre is kialakult egy erősebb góc, ami nagyobb nyírású területen volt. 7 óra előtt értünk Bóly mellé, és eleinte még mutatott is szupercellás jegyeket a cella struktúrája (csapadékmentes feláramlási alap és kis falfelhő-szerűség), de rövidesen alávágta a kifutófrontja, melyen újabb cellák kezdtek kipattanni mellette:

Hátulról viszont még mindig igen impozáns, tekeredő feláramlási zóna társult hozzá:

Ezért úgy döntöttünk, megpróbálunk elévágni Bajánál, és ezzel kezdetét vette a bő másfél órás "kocsimosás" - bár ezt ekkor még nem tudtuk. Azt tudtuk, hogy az M6-os autópályán visszafelé nem lesz más választás, át kell menni rajta, de reméltük, hogy a nagyobb jeget megússzuk. Ez végül sikerült, már a jégeső végén értük el Kisnyárád környékét. Ott néhányan már beálltak előttünk egy felüljáró alá, elfoglalva az egész autópályát, és ha már kénytelenek voltunk mi is megállni, gyűjtöttünk néhány darabot, voltak közte 3-4 cm közöttiek is:

Időközben a zivatartömb egyre jobban kiterebélyesedett, és látszott, hogy Baja felé már nem tudunk elé kerülni. Ezért abban reménykedtünk, hogy sikerül megelőznünk az autópályán tovább haladva észak felé, és még hátha látunk valamit a tőle északra mozgó cellákból. Átverekedve magunkat a felhőszakadáson azonban nem túl bíztató égkép tárult a szemünk elé, ugyanis a rendszer kifutófrontja már nagyon kiszaladt, és a "tömböcskénk" összeolvadt a Baranya és Tolna határvidékén mozgó másikkal. Így alig 5 perc múlva újra komoly felhőszakadásba kerültünk, továbbra is viharos oldalszél kíséretében, a rendszer elejét elérve pedig egy légzuhatagosabb részen némi jég is esett újból. Paks körül sikerült kikeveredni az "alvilágból" (by Nándi), és ekkor nem egy, hanem két lélegzetvételnyi szünet is volt, közben pedig szép peremfelhő tárult a szemünk elé. A gyorsan mozgó rendszer és a sötétedés miatt azonban nem láttuk érdemesnek megállni, így csak a kocsiból sebtében lőttem róla egy fotót:

Helyette inkább harmadszor is lemosattuk a kocsit, Pakstól északra ugyanis sikerült belefutni egy harmadik intenzív cellába is. Ezt végül már csak Százhalombatta környékén tudtuk megelőzni, mivel - mily meglepő - éppen akkor fejlesztett egy nyúlványt észak felé az autópálya felett. Így már nem álltunk meg Budapestig, ahol még próbáltam néhány villámot elcsípni, de a gyér aktivitás miatt ezt nem koronázta sok siker. Hazafelé azonban volt szerencsém egy közelebbi lecsapóhoz, mely még a buszban is szépen szólt.

Az összefoglaló videóban megnézhetitek, miket éltünk át az "alvilágban":

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat