Szezonkezdő szárnypróbálgatások az Alpokalján

A hosszúra nyúlt márciusi és áprilisi szárazság után a május elején átvonuló hidegfrontok jóvoltából végre az Alpokalján is megnyíltak az ég csatornái, és a frontok közötti-mögötti mérsékelten labilis légtömegben némi konvektív akciót is hozott az utolsó tavaszi hónap első három napja.

1-jén a kora reggeli órákban érkezett az első hidegfront, melyet kiadósabb, 7,5 mm eső kísért. Mögötte a déli órákra csökkent a felhőzet, majd a napsütés hatására szinte rögtön gomolyfelhő-képződés kezdődött. A modellek alapján némi nyírás is jelen volt a térségben, Ausztria délkeleti részén kevéssel 15 m/s felett, míg Nyugat-Magyarországon némileg az alatt alakult ennek értéke. A nyírás jelenlétét több tornyos gomolyon is lehetett látni, ahogy megdőltek, csavarodtak, ám kellő labilitás híján hamar szétterültek a gomolyok, és csak kisebb, jellemzően rövid életű záporok alakultak ki.

A délután közepén Ausztriában, Graz környékén már egy-egy zivatar is kialakult, de többnyire a hegyek felett, és amint a gócok síkvidékre értek, le is gyengültek. Az egyik, izolált záporcella azonban LP szupercellává fejlődve tartósabban életben maradt, és 6 óra körül megközelítette a határt. Egyházasrádócról már csak az élete utolsó fél órája volt végigkövethető, amint lassanként kibontakozott a homályból, és eleinte még határozott feláramlási alappal rendelkezett, melyből folyamatosan nőttek bele a gomolyok a feláramlási toronyba. Később azonban viszonylag gyorsan elhalt a feláramlás, és ezzel maga a cella is.

Ezzel egy időben egy erősebb góc is kifejlődött Ausztriában, mely szintén szupercellává alakult. A robosztus, hosszan dél felé nyúló feláramlási alapja és a messze előrenyírt üllője már 7 óra körül jól látható volt a faluból, amikor még távol járt.

A szupercella viszonylag lassan közeledett, a sötétedés viszont annál gyorsabban, így egyre nehezebb volt fotózni. Mindenesetre jól végig lehetett követni, ahogy a kiterjedt feláramlási alap és az alatta ficánkoló falfelhő egyre jobban előtűnik a távolból, ráadásul - részben egy, a gócot utolérő zápor beolvadásának köszönhetően - átmenetileg HP jelleget is öltött a cella. Érdekességképp megemlítendő, hogy bár az előzőnél erősebb volt, villámtevékenységet ez is alig produkált. Én mindössze egyetlen távoli lecsapót láttam belőle fél 8 körül, és a villámtérképek alapján nagy valószínűséggel ez volt benne az utolsó villám, miközben a jól fejlett struktúráját még legalább fél órán keresztül megőrizte.

A falfelhő alján egyszer rövid időre egy tölcsérszerű valami is megjelent, de a nagy távolság miatt nem lehetett eldönteni, hogy ez valóban felhőtölcsér lehetett-e, vagy csak egy felhőfoszlány (az alsó, "Photoshop Master" verzió alapján azért valószínűbb, hogy inkább csak az utóbbi).

Panorámaképen az egész cella:

A határt megközelítve gyorsan veszteni kezdett szervezettségéből a cella, és legvégül a falfelhő is megadta magát.

2-ára virradóan haladt át a következő front, de ezt nem kísérte csapadék, és mögötte már reggelre csökkent a felhőzet. A délelőtti napsütésben aztán hamar megjelentek az első gomolyok, és 11 óra után több kisebb zápor is kialakult a térségben. A nyírási viszonyok az előző naphoz hasonlóan alakultak, azonban ezúttal sem halmozódot fel jelentősebb labilitás, így bár délután néhány magasabbra emelkedő záporcella el is üllősödött, a környéken egyikben sem fordult elő zivatartevékenység.

Kora este, 7 óra után viszont az egyik osztrák záporgóc átmenetileg szupercellás jelleget öltött tőlünk nyugatra, méghozzá anticiklonális forgással. Ennek megfelelően a cella haladási irány szerinti bal (szemből nézve a jobb) oldalán egy időre csapadékmentes feláramlási alap, sőt még kisebb falfelhőszerű lenyúlás is kialakult, míg maga a góc az áramlásból kitérve szinte teljesen kelet felé indult meg. 15-20 perc múlva azonban egy másik záporgóc keletkezett mellette, így az eredeti cella gyengülni kezdett, és közel fél órás élettartama után elvesztette szupercellás jellegét.

A harmadik hidegfront szintén éjszaka érkezett, és ehhez kapcsolódva már Egyházasrádócon is előfordult zivatar, illetve ismét jelentős mennyiségű, 10,5 mm csapadék hullott. 3-án délután a front mögött még előfordult egy-egy zápor, de a szárazabb alsó légréteg miatt ezekből a csapadék nagyobb része nem érte el a talajt.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat