Télies konvektív napok tavasz elején

A tavasz eddig eltelt részében nem volt hiány télies időjárási elemekből, így például erősebb fagyokra, havazásokra, és az utóbbi években már ritkaságszámba menő klasszikus hátoldali (hó)záporokra, (hó)zivatarokra is volt példa. Az "igazi" konvektív szezon kezdete előtt az utóbbiakból hoztam egy kis válogatást. :)

 

Március 16-án délután Egyházasrádócon voltam, ahol egy előzőleg átvonult hidegfront mögött több zápor is elhaladt a közelben, ám ezek a nem túl hideg levegő miatt még csak nyomokban tartalmaztak havat. A nap leglátványosabb celláját azonban már Budapestre utazva kaptam lencsevégre Pósfa közelében, melynek csapadéksávjait megsütötte a lemenőben lévő nap.

Március 19-én szolgálatban voltam Ferihegyen, és ekkor több intenzív hózápor is kialakult a térségben, amik közül kettő a repülőteret is érintette a késő délelőtti, déli órákban. Délután egy-két cella szépen el is üllősödött, ám zivatartevékenység - a villámtérképek tanúsága alapján - nem fordult elő bennük.

Március 27-én Balatonmáriafürdőn követtem végig egy hidegfront megérkezését, ami a várt módon épp onnan északra kezdett kitermelni záporokat, szép kontrasztot adva a vízzel, de a zivartevékenység ezúttal is elmaradt.

Április 1-jén az egy napos nyár mellé már nyárias konvekció dukált. Egy hidegfront hatására főként északkeleten pattantak ki jól fejlett, magas felhőtetővel rendelkező, és emiatt erősebb zivatarok. Budapestről a Mátra mellett kialakult zivatargócra volt rálátásom, ám a nagy távolság miatt értelmeszerűen az első dörgésre ez még nem volt nekem jó.

Nem kellett azonban sokat várnom a hanghatásra, ugyanis április 3-án délután egy összeáramlási zóna mentén egy záporos tömb fejlődött ki Budapest keleti határánál, amiből 2 dörrenés is előfordult. A csapadék Pestszentimrét elkerülte, és Ferihegyet is csak érintette - észlelői beszámolók alapján hó- és jégdara is hullott az eső mellett. A rendszer szélét megsütő nap látványos Tyndall-sugarakat idézett elő a csapadéksávokon, napnyugta előtt az utolsó záporgócon pedig szivárvány is megjelent.

Április 7-én egy előző nap átvonult újabb hidegfront mögött a magasban erős lehűlés következett be, jelentősen megnövelve a hőmérsékleti gradienst a légkörben, és mivel a talaj közelében sem volt épp meleg, lehetőség kínálkozott a ritkán tapasztalható hózivatarok előfordulására. Mivel erre nyugaton volt legnagyobb az esély, Egyházasrádócról követtem végig az eseményeket. A déli, kora délutáni órákban még csak gyengébb hózáporok alakultak ki, de később egyre tornyosabb gomolyok jelentek meg.

2 óra körül egy intenzív góc Szombathely mellet végül hózivatarrá fejlődött, amiből több dörgést is hallottam, de sajnos mire elért hozzánk, már megszűnt benne a zivatartevékenység, ráadásul a gócnak csak a széle érintett minket, gyenge hózáporral.

Zárásként másnap Budapesten még több hózáporhoz, havaseső-záporhoz volt szerencsém, melyek szintén látványos, tornyos-üllős felhőzettel rendelkeztek, de csak az egyik gócban (utolsó kép) fordult elő villámtevékenység a várostól délnyugatra.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat