Tornádós szupercella Szombathely mellett

Június első napjai konvektív szempontból igazi csemegének számítottak, melyre a koronát egyértelműen 9-e délután tette fel, amikor egy igen látványos szupercella révén volt szerencsém életem első tornádóját is megfigyelni - tisztes távolságból. De ne szaladjunk ennyire előre, a korábbi napokban is akadt már látnivaló.

6-án napközben Budapesten volt dolgom, egy-két modell viszont pedzegette, hogy estefelé Ausztria felől esetleg besodródhat egy zivatartömb, bár a legtöbb modell alapján inkább a nem, mint az igen látszott esélyesnek. De mivel már régóta vártam egy jó villámfotózós estére, úgy voltam vele, lesz, ami lesz, igyekszem időben visszaérni Egyházasrádócra. A kora esti órákban végül össze is állt egy zivatarrendszer Graz környékén, mely lassan kelet felé vánszorogva ugyan fokozatosan gyengült, de még egész jó állapotban érkezett meg a határvidékre este 11 óra környékén. Ráadásul a nagyja tőlünk északra, Szombathelynél vonult el, így nálunk a csapadék érdemben nem hátráltatta a fotózást. Az érkezésekor egy peremfelhő is látszott, de ez hamar kifutott, viszont észak felé szép lecsapókat eregetett, az utolsó fotón sikerült egy közelit és egy távolabbit egyszerre elkapni (10 másodperces záridővel), így végül is teljesen megérte hazamennem.

8-án este szintén az osztrákoktól érkezett egy zivatarrendszer, ami mögött még további gócok is kialakultak. A zivatartömb szinte másodpercenkénti villámtevékenységgel és szünet nélküli dörgéssel jött, viszont ezúttal a villámok nagy többsége felhőn belüli volt, egy-két lecsapót láttam csak. A folyamatos villogás azonban alkalmat adott rá, hogy sorozatfelvételeket készítsek, és az ezekből összefűzött animáció azt hiszem jól visszaadja az élményt. A zivatartömb alaposan meglocsolta Vas vármegye északi és középső részét, nálunk 42 mm csapadék hullott belőle, de Szombathely térségében 60 mm körüli összegeket is mértek. A kiadós csapadék hatására sok kisebb vízfolyás megáradt, a Pinka rekordszintet ért el, és sajnos településeket is érintett az áradás.

Na de akkor jöjjön a fő attrakció! 9-én napközben családi összejövetelt tartottunk otthon, de délután fél szemmel már néztem a műhold- és radarképeket is, hiszen ahogy Tiszavölgyi Dávid is írta az utólag remekül sikerült konvektív előrejelzésében, határozott esély mutatkozott szupercellák, és akár tornádó kialakulására. Késő délutánig szerencsére nem történt semmi, így a program rendben lezajlott. 5 óra körül aztán beindult a szokásos "szupercella generátor" Graz környékén, így 6 óra után a sógorommal elindultunk Szombathelyre, mivel látszott, hogy a legerősebb góc arrafelé tartott. Pontosabban két, szorosan egymás mögött haladó szupercella, melyek aztán részben össze is olvadtak, bár a mezociklonjaik külön maradtak.


Radarkép: HungaroMet Zrt. / MetNet

Fél 7 körül már jól látszott a közeledő fenevad tankönyvi struktúrája, a feláramlási toronnyal és az alatta csüngő falfelhővel.

Közben gyorsan kitettük otthonában az összejövetelen nálunk vendégeskedő a szombathelyi nagymamámat, aztán visszamentünk a város déli szélére, ahol találtunk is egy tökéletes megfigyelési pontot. A szupercella eközben közelebb ért, igen látványosan tekeredő mezociklont kialakítva, és szinte folyamatos dörgés hallatszott belőle.

Rövidesen feltűnt a falfelhő mellett-mögött egy lelógó felhőelem, mely egyre inkább egy vaskos tubára kezdett hajazni. A képződmény 10-15 km-re volt tőlünk, így élőben (akkor még) nem látszott, hogy leért volna. Utólag viszont kiderült, hogy a cella ekkor már nagyjából 20-25 perce okozott tornádót, csak akkor még nem alakult ki a kondenzációs tölcsér, de az alul kavargó por és törmelék több szemtanú videóján (pl. ennél facebook poszt-nál) látszott Nagyszentmihály (Großpetersdorf) térségétől eégszen Nardáig.

A következő percekben a tölcsér szépen megindult lefelé, és vele együtt az állam is! Először szinte nem is akartam elhinni, hogy mit látok: ez bizony tornádó lett, méghozzá egy elég csinos példány!

Mire felocsúdtam, nagyjából 1 perc múlva már vissza is húzódott a tölcsér.

Utána néhány percig azonban még jól láthatóan forgolódott, és a feloszlása előtt átmenetileg ismét lenyúlt.

Egy darabig még néztük a tőlünk lassanként már távolodó szupercellát, de rövidesen gyengülni kezdett, így már nem alakított ki újra hasonlóan fejlett mezociklont. Időközben nyugatról bekúszott az említett másik szupercella is, ami ekkor már határozottan gyengülő, LP karakterisztikájú volt, de látványos kis alappal és csavarodott feláramlási toronnyal.

A két szupercella egymás mellett:

Amikor ez a góc is távolodni kezdett, mi is elindultunk hazafelé.

A szupercellákról készült egy gyorsított videó is, igaz, a minősége a nem olyan jó, de a lényeg azért látszik rajta:

A forgószél Nardát érintette leginkább, ahol sajnos jelentősebb károkat okozott, több ház tetejét megrongálta, melléképületeket és fákat döntött ki (fotók és beszámoló itt). Az elérhető fotók, videók, illettve az általam utólag elvégzett kárfelmérések alapján a tornádó végül jó fél órás élettartammal bírt (feltehetőleg közben időnként vissza-visszahúzódva), és közel 20 km-es utat tett meg, miközben az erőssége az EF0-s és EF1-es fokozat között váltakozott. A szupercellából emellett nagyobb méretű jég is hullott a térségben. A tornádót egy másik viharvadász kolléga, Pintér István is elcsípte Szombathely keleti határából, utána pedig a Nardával szomszédos Toronyban pedig kisebb viharkár-felmérést is végzett. Az ő beszámolóját is olvashatjátok hamarosan az oldalon. Végezetül úgy érezem, meg kell említenem, hogy habár a Viharvadászok Egyesületének tagjaként és meteorológusként mindig is szerettem volna - megfigyelési és tudományos szempontból is - élőben látni egy tornádót, de sokkal inkább valahol a pusztában, elkerülve a lakott területeket, így mindenképpen sajnálatos, hogy ezt az esetet beárnyékolta a károkozása.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat