CL szupercella Perkáta határában

11-én késő este, a vártnak megfelelően ismét erős zivataros helyzet következett be. A 0-6 km-es szélnyírás 15 m/s felett volt, így jó esélyel alakulhattak ki szupercellák is a Dunántúlon, köztük Perkáta térségében is. 22:40-kor, a radaron megpillantva feltűnt egy cella, Siófok és Enying között. Lassan közeledett, én pedig a szokásos helyemre igyekeztem reménykedve egy kis villámshow-ba. Alig hogy kiértem terepre, a fő feláramlási torony tárult a szemem elé, a villámok és a telihold fényében. A cella bal oldalán kezdtek megjelenni a flanking line (szárnyfelhőtornyok), amik lassan épültek bele a cellába. Hamarosan Perkáta határába ért a cella, és az első közelebbi lecsapók is megvoltak.

A radarra ugyan csak röpke pillantásokat vetettem, de maga a cella lassan elkezdett formálódni. Egyre aktívabb volt lecsapó villámok terén, és már mintha egy mezociklon is elkezdett volna formát ölteni.

Egyre érdekesebb felhőformák jelentek meg a villámok fényében. Talán Perkáta határában teljesedhetett ki a cella, és épült fel a mezociklonja,  de az az egy biztos, hogy felejthetetlen látványt nyújtott.

Rövidesen elhagyta térségem és pár felhő villámmal búcsúzott miközben fokozatosan legyengült.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat