ECSS-2013, 2-3. nap

Kis kitérő mindenek előtt. Még mindig nagyon meleg van, de délben szépen nőnek a parti cirkulációhoz köthető Tcu, Cb-k. A közvetlen parton a tenger felől fúj egy kis hűvösebb levegőt hozó szél, de egyébként 28 fok körl van. Pár kép:


forrás: FMI honlapja


forrás: sat24


Igyekeznek kihasználni a finnek a szokásoshoz képest jóval melegebb időt.


Tenger felől fújó szél.


Gomolyok észak felé.

Jelenleg a villámok, mikrofizika, műhold szekció zajlik. A szerda délelőtti utolsó előadó Oscar van der Velde, aki a barcelonai egyetemen foglalkozik a villámokkal, bár a legtöbben, mint ESTOFEX előrejelzőként, illetve mint a lightningwizard weboldal tulajdonosaként ismerhetitek. A felhőtetőről fölfelé fejlődő villámokról tartott előadást látványos lassított videókkal.


Oscar nemcsak az ESTOFEX-ben tevékeny. A légköri elektromosság témát nagyon vágja. 

Több villámokkal foglalkozó előadás is volt. A kutatások egy jó része olyan kapcsolatokat igyekszik keresni, ahol a villámtevékenységből, annak karakterisztikáiból valamilyen időelőnnyel kedvező körülmények között következtetni lehet a zivatarok rövidebb időn belüli "durvulására", amiket ígí a nowcasting rendszerekbe lehet építeni. Egy horvát lány (Petra Mikus) az MSG-ből dedektált túlnyúló csúcsokat és a LINET adatokat vizsgálta párhuzamosan Közép-Európában. Szemet szúrt az egyik ábrája, ahol éves LINET villámsűrűséget mutatott, ott azért furáltam például azt a bakonyi maximuot. Azt gondoltam volna, hogy simább egy 2 éves ilyen térkép. A lekapott diáját ide beillesztem. Majd rákérdezek tőle. 
 

LINET villámsűrűség. forrás: Petra Mikus, Natasa Strelec Mahovic, ECSS-2013.


Ez csak így érdekességnek: Berlini TV toronynál lévő maximum a villámdetektálások számában. forrás: Kathrin Wapler, DWD. Nagyfelbontású villámklimatológiával foglalkozó előadásából.

Martin Setvak (Csehország) az Eumetsat 2.5 perces rapid-scan kísérletéről beszél. 2012. szeptemebrében történt a kísérlet a 3. MSG műholddal. Minél jobb időbeni felbontásban szemléljük a felhőtető és az overshooting top fejlődését, annál több jelenség bukkanhat felszínre. Igazolni lehet az elméletileg és szimulációkból kikövetkeztetett hipotéziseket. Az amerikaiak ugyan 1 perces időközzel is végeznek hasonló kísérleteket, de ott nem áll endelkezésre annyi hullámhossz csatorna, mint az MSG-nél. A kísérletről itt láthatunk képeket, animációkat, magyarázatokat.

http://oiswww.eumetsat.org/WEBOPS/iotm/iotm/20120912_convection/20120912_convection.html

De kanyarodjunk vissza a tegnapi napohoz, ahol a zivatarok dinamikája volt a fő téma, illetve az előrejelzésekhez közvetlenebbül kapcsolódó előadásokat is hallhattunk. 

Barotróp, baroklín örvényesség generáció. vortex-vortex interakció, szuperhelicity. A témák összetettségéhez, időnként elvontabb fogalmakhoz a beleérzés kedvéért berakok pár "életképet". Nem állítom, hogy nagyrészt megértettem amiről szó volt.


Yvette Richardson és Paul Markowski. Van ugye egy jó közös könyvük, amit én is mindig maggammal hurcolászok, ahelyett, hogy nekiülnék egyszer rendesen végigrágni.


Johannes Dahl


Ennek a take-home message-nek a pontosan értelmezéséről még nem mondtam le.  


"Ez csak gyerekjáték". Arra utal a dolog egyébként, hogy a modelleket gyakran a vizsgálandó célnak megfelelően leegyszerűsítik, kidobálnak belőle mindent ami zavaró lehet, így egy-egy ok-okozati összefüggésre jobban fény derül.  


Jók ezek a gyűrű bigyók.


Fotometrikusan feldolgozott tornádós videó (Koji Sassa előadásából, Tsukuba tornádó, Japán). A szélsebességet lehetséges    becsülni a szél által felkapott könnyebb dolgok elmozdulásvektoraiból a távolság ismeretében. Átlagot számolnak a az egyébként nagy hibákkal rendelkező vektorokból, így kapnak értékelhető eredményt.


Ezt kapták a Tskububa tornádós videóból.

Szót ejtettünk tegnap az El Renói tragédiáról is, ahol három viharvadász életét vesztette. Egy mobil doppler radar képét láthatjuk fent az eset kapcsán. 

A poszter session-ből egy életkép a konferencia legfiatalabb résztvevőjével és az anyukájával, aki matematikai hasonlóságokat keresett a tornádók és a földrengések előfordulási, intenzitási lefolyásaival. Érdekes analógiák fedezhetők fel.

Nem lehet elég korán kezdeni a tudományos életet. A baba tegnap, tegnapelőtt időnként a teremben is hallatta hangját a hátsó sorban, de csak szolídan. 

Két vicces kép:

Erős szurokszag, de a fickó az előkével nem zavartatja magát. (tegnap ebédlőt kerestünk páran, de aztán nem ezt választottunk, hanem egy nepáli éttermet ami egész jó volt és olcsó. 9.5 eurós menüvel)


Nem ebben a szállodában vagyok, hanem 1 utcával arrébb egy student hostelben.  Ez börtön volt annó, most egy Hotel. Az Estofexes előrejelzők is a hostelben szálltak meg, kivéve a Pieter-t. Tegnap este megittunk egy sört, pár kulisszatitkukat is meg lehetett tudni. Az OMSZ kapott egy pozitív véleményt az egyik kérdésem kapcsán. Tomas úgy nyilatkozott, hogy szerinte az európai országok közül hazánk kezeli talán az egyik legjobban a heves zivataros veszélyjelzéseket, legalábbis amit a Meteoalarm rendszerben lát. 

Valószínű holnap este jelentkezem.
Kornél

Ja és van hivatalos konferencia blog is:
http://www.essl.org/index.php?option=com_content&view=article&id=113:ecss2013blog&catid=42

hopp: megvan közben a 30 fok az FMI szerint itt a környéken.
http://en.ilmatieteenlaitos.fi/

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat