Viharos júliusi napok Dny Magyarországon

Igen viharosra sikeredett az elmúlt egy hét a Dél-Dunántúlon, ezért gyorsan össze is szedem a blogomat, nehogy elfelejtsem mi-mikor-hol történt.

Kezdeném egy Kaposvárt elkerülős szupercellával, amit Lad térségében csíptem el még július 7-én este 7 óra magasságában. Gyönyörűen nézett ki, ontotta magából  a lecsapókat, talán ilyen intenzív villámtevékenységre nem is igen emlékszem szupercellából, sok időm nem is maradt fotózni, mivel a fejem felett csapkodott folyamatosan.

Kicsit később, már távolódóban.

Viharos kifutószelet és heves záporesőt okozott, pedig csak a szélébe mentem bele. Barcs térségében rengeteg fát kidöntött illetve 3-4 cm-es jegeket dobált.
Hazafelé szép szivárványban volt részem.

A következő eseményre 10-én este felé került sor, amikor is gyönyörű cellák kezdtek kibontakozni a radaron, amik Kaposvárt vették célba. Hibrid szupercellák lehettek, vagy erős multicellák, Kaposvárt elérve erősödtek meg igazán, ezekből a cellákból lett Balatonaligán 157 km/h kifutószél, letarolva az egész tájat, Karádon még egy helikoptert is felborított a szél.

Este 7 óráig dolgoztam, aztán siettem ki Kaposújlakra a reptérre.
Amikor kiértem, ez a látvány fogadott.

2 cella volt egymás mellett. A  képen a bal oldali Kaposvárt vette célba, borsó nagyságú jeget, felhőszakadást és viharos kifutószelet (downburst) zúdítva  a városra. Képek  a celláról.A másik cella volt igazán vonzó nekem, mivel az kicsit közelebb ment el mellettem, sőt, erős zápor is volt belőle, némi downburstal.

Valami falfelhő szerűséget is növesztett.

Elvonulta után szinte azonnal folytatódott a konvekció.

Hazaértem, de akkor sem hagyott nyugodni a fortyogó légkör, egymás után képtődtek a cellák, ezért felautóztam Kaposvár legmagasaab pontjára (Kecelhegy) egy kis villámvadászatra. Beszéljenek a képek.


Hátulról.

Fantasztikus látványban volt részem, végre sikerült távolodó CB-t fotóznom
villámlással.

Azt hittem, ezt a napot nem fogja semmi überelni már idén, erre másnap..
Persze, dolgoztam, ezért nem tudtam terepen levadászni az utóbbi évek legszebb struktúrájával rendelkező szupercelláját.. 
Azért a munkahelyemen lőttem pár képet a dögről.

Ritkán lehet megfigyelni hazánkban ilyen jól fejlett szupercellát, ezért is voltam rendkívűl dühös, hogy nem sikerült terepen lekapni a cellát. :(
De nem lehetek elégedetlen, az elmúlt napokban annyi esemény volt itt a Dny-i végeken, mint máskor egész szezonban.

Remélem hamarosan ismét jelentkezhetek! 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat