fetcroll blogja

Május végi kalandozás Horvátországban

Eddig a szezon nem kényeztetett el minket dél-dunántúli viharvadászokat. Jóformán értékelhető látvánnyal érkező zivatar sem volt még idén errefelé. Május 31-én aztán végre alkalmam nyilt az idei első komolyabb vadászatára. Kislányommal voltam délelőtt a korházban (kezét törte), így csak 13:30 magasságában tudtam a radarra pillantani. Rögtön kiszurtam, hogy a dny-i határ felé pár erősebbnek kinéző zivatar közeledik. Uccu, autóba pattantam és már robogtam is le Barcs felé.

Hajnali “életemstruktúrája” Somogyban

2023.07.13-án hajnali 4 óra magasságában figyeltem fel a szlovéniából a Dél-Dunántúl felé robogó bow echos rendszerre! A bow echo szépen kivehető volt a radarképekből. Gyors helyzetelemzés után már robogtam is ki a közeli napraforgótáblához, hogy elcsípjem a dögöt. 5 óra magasságában pillanatok alatt tűnt fel a nyugati horizonton, hogy aztán gyorsvonati sebességgel kebelezze be Kaposvár és környékét a rendszer! Eszméletlen struktúrával érkezett, földöntúli látványban volt részem, ki merem jelenteni, hogy mióta vadászok ilyen gyönyörű zivatart még nem fotóztam!

Május végi attrakció

2016 eddig nem igazán kényeztetett el konvektív szempontból itt a déli peremvidéken, ezért is figyelgettem már jó ideje kiéhezve a modelleket a vasárnap délutáni-esti akcióról. Labillitás az volt egy adaggal, szélnyírás ugyan csak éppenhogy (vagy nem) kedvezett volna egy-egy szupercella létrejöttéhez, viszont a nedvesség a nap nagy részében hagyott kívánnivalót maga után, a modellek szerint az esti óráktól érkezett volna csak meg.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat