Szupercella a Balatonnál - rövid képes összefoglaló

Ahogy azt Gbond kolléga előrejelzése is tartalmazta, nyugaton tegnap délután esély mutatkozott (mini-)szupercella kialakulására a front mögötti szélnyírásos hideg levegőben. A várakozásoknak megfelelően meg is jelent néhány, amelyek közül az egyik a Balatonon is átvonult, és volt szerencsém a fotóapparáttal megörökíteni. A cella kb. 17:30-kor jelent meg a radaron Győrtől délre, és nagyjából a Kapos vonalában döglött be végleg 20:45-kor, így legalább 3 órán keresztül élt (bár némi ciklikusságot véltem benne felfedezni). Egyébként nem volt egy különösebben heves jószág: 7-8 km-es felhőtetővel rendelkezett, kisebb méretű jeget jelentettek belőle Veszprémben, és 60 km/h-nál sehol sem produkált nagyobb széllökést. Viszont látványnak nem volt csúnya. Részletesebb élménybeszámoló helyett - idő híján - egy gyors képes beszámolóval jelentkezem. 

Ekkor még a Bakonyt nyaldosta a cella. Jól látható a csapadékmentes feláramlási alap plusz a szárnyfelhőtornyok (és falfelhősödés is tetten érhető):

Kicsit rázoomolva (falfelhő):

A falfelhő egyre határozottabban kivehető (és az FFD is jól látszik, RFD szinte nincs is):

Egy kis művészieskedés:

Az üllő alá elbújó szárnyfelhőtornyok:

Kezd bekebelezni az FFD:

Ázik az alsóörsi motoros találkozó:

Itt már a cella mögött vagyunk, értelemszerűen szivárvánnyal (ráadásul kettőssel):

Virgák, csapadéksávok, mindez a Nap által megfestve:

Szivárványos csapadéksáv mégegyszer:


 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat