kaLman blogja

Gyönyörű peremfelhős multicellás zivatar a Balatonnál

Ma este egy különösebben nem vérmes, de látványban annál szebb zivatar látogatta meg a Balaton térségét, ritka szép peremfelhős parádét felvonultatva, amit sikerült lekapnom az Obszervatórium tetejéről.

Itt még Veszprém környékén járt, de a peremfelhő már sejtette az izgalmakat:

Ez ugye észak felé látszott. Északnyugat felé helyes kis tyndallos gomolyok törtek az ég felé:

Mindent lehet fokozni - szupercellák a Balaton környékén május 20-án

A Pünkösd Hétfő olyan dolgokkal ajándékozott meg engem, amire még nap elején sem nagyon számítottam, pláne, hogy az előző napi és a pénteki squall line parádéval már amúgyis el voltam telve egy kicsit. Egy-egy zápor, zivatar - gondoltam nap elején, még zöldfülűen - benne van a helyzetben, de igazából ez egy kellemes front mögötti helyzet.

Meglepetés miniszupercella a Balatontól északkeletre

A ma délutáni "frontbetörés" után közvetlenül az elvileg már stabilizálódó, de a konvektív analízisek alapján még jelentékeny labilitással bíró levegőben egy igen erőteljes cb indult fejlődésnek Veszprémtől keletre, amit Siófokról remekül meg lehetett figyelni. Bár a cb először szétterült a nagyjából 4-5 km-en található zárórétegen (amit a középtroposzférikus teknő hátoldala produkált), az rögtön szemet szúrt, hogy a szétterült üllő mennyire el van fújva, ráadásul enyhén meg is van dőlve a feláramlási torony.

A hegy Mohamedhez - beszámoló Siófok felett átvonult szupercelláról

A vasárnap esedékes újabb konvektív fesztivált vadászat helyett helyhez rögzítetten, Siófokon akartam átélni. Több okból is: egyrészt aznap reggel léptem le szolgálatból, és hulla fáradtan nem volt ingerenciám furikázni, másrészt ez a rém kényelmes opció idén már bevált párszor, és várakozásaim szerint Siófok megint pont beleesett a szupercellás zónába a délutáni órákra. Ilyen kilátásokkal viszont kinek van kedve a drága benzinpénzt szórni, amikor a vad jó eséllyel házhoz is jön?

Egy kettéváló, majd kettészakadó szupercella rövid krónikája

A vasárnapi nap számomra takarék üzemmódban telt, már ami az időjárás követését illeti. Pedig ugye 2-es konvektív előrejelzés volt érvényben, és szép dolgokat vártunk az országban, de egyéb elfoglaltságaim miatt a rögzített viharmegfigyelés opciója kínálkozott számomra. És mit tesz isten, az esti órákban egy gyönyörű, kettéváló szupercella tisztelt meg jelenlétével. 

A 2012. június 4-i viharvadászat hevenyészett összefoglalója

A hétfői nap Skyshooter Viktorral beadott adrenalin-injekciójának hatóanyagai és mellékhatásai a következők voltak: 
- 500 km levezetett kilométer (Budapest-Siófok-Tamási-Bonyhád-Bátaszék-Jánoshalma-Kecel-Kecskemét-Budapest)
- eszméletlenül elnyírt, majd szépen bedurranó felhők a délről közeledő rendszer előtt

A mai squall line átvonulása képekben

A mai, délnyugatról érkező hidegfront mentén egy radarreflektivitási szempontból nem igazán erős, de vizuálisan annál látványosabb squall line vonult át a Balatonon, és Siófokon is. Pár kép a siófoki obszervatóriumból:

A közeledő arcusfelhő és a vízfelszín érdekes kontrasztja (plusz egy koszdarab a CCD-n :( ) 

Tüsszenteni tilos! - a konferencia utolsó napjának összefoglalója

Péntek reggel utoljára indultam neki a szállásom és a konferencia helyszínéül szolgáló Es Baluard múzeum közötti fél órás, a palmai kikötő mellett vezető sétámnak. Elérkezett az utolsó (csonka) nap, és egy hidegfront révén egyúttal állítólag az ősz is, bár ebből  vajmi keveset lehetett érezni még reggel. Ugyanaz a napfényes hangulat, ugyanaz a kezdetben kellemes, később kellemetlenné váló, gatyaolvasztó meleg (délutánra azért befelhősödött, de fázni akkor sem fáztunk).

Vajon GDP-nk lesz több vagy tornádónk? - a csütörtöki nap összefoglalója

Ez egy könnyedebb etap lesz, állapítottam meg magamban reggel, átfutva az aznapi programot. Ez úgy is lett volna, ha kapásból nem hagytam volna a szálláson a fényképezőgépemet, amivel lehetetetlenné vált a diák megfelelő rögzítése és a mai bejegyzés megfelelő illusztrálása (pár ramaty minőségű telefonos kép készült csupán). Közben már be kellett volna fejeznem a szerdai nap összefoglalóját, mialatt már javában mennek az új előadások, amiről szintén írni kéne majd másnap, na de mindezt hogyan, ha nem tudok odafigyelni.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat