Az első USA tornádófotóm – az NWC falán

Az időjárási szempontból teljesen eseménymentesnek ígérkező napot kihasználva május 5-én meglátogattuk az amerikai viharkutatás és előrejelzés alfáját és omegáját jelentő National Weather Center-t (NWC) az oklahomai Norman-ben. Itt található a Storm Prediction Center (SPC) is, ahol pl. az egész USA-ra kiterjedő konvektív előrejelzések készülnek. A komplexum olyannyira a világ legtornádósabb pontján található, hogy volt rá példa, amint az épület tetején lévő kilátótermekből sasolták az arcok, amint a szomszéd utcában borogat a forgószél. Volt alkalmunk testközelből megcsodálni a VORTEX2 tornádókutató csapat és a MesoNet radarral és mindenféle egyéb ínycsiklandozó eszközzel igencsak felszerelt autóit, valamint elcsíptem a túra első tornádóját is az egyik folyosón.

Az épületben véletlenül összefutottam Daniel Betten cimborámmal is, akivel a 2009-es németországi ECSS-konferencián (European Conference on Severe Storms) ismerkedtem meg, ő akkor a VORTEX2-s amerikai delegáció képviseletében volt jelen. Megcsodálhattuk a népszerű Twister című filmből ismert DOROTHY nevű tornádóvizsgáló berendezést is, melyet ugyan a film végén felszippant a tornádó, de itt mégis sértetlen állapotban volt :). A központ további látványossága volt egy sok méter átmérőjű földgömb, melyen belülről kivetítve az éppen aktuális radar- és műhold-animáció futott. Végül a körséta után hova máshova is térhettünk volna be, mint a Repülő Tehén Kávézóba.

A vacsorát a texasi Big Texan nevű híres lakmározóhelyen igyekeztünk elfogyasztani. A pincér csóka először furcsállta, hogy eljövök Texasba, és lazacot kérek, de kisvártatva már az egész asztaltársaság vágyakozva nézte a fincsi halacskámat, ugyanis a steakjük köszönőviszonyban nem volt az USA-ban (és főleg a Big Texan-ban) minimálisan elvárható szinttel. Persze kaptak ingyen egy újabb adagot, ami egy árnyalatnyival már jobb volt, de azért örültem, hogy a lazaccal nem fogtam mellé :) Az est fénypontja Dave Holder, az egyik vezetőnk csuklórohama volt, melyet egy csábító külsejű, ám annál gonoszabb, késleltetett reakcióval működő erőspaprika okozott.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat