Storman blogja

Tornádós-szupercellás összeállítás gyorsított felvételekből (USA 2016)

Elkészítettem a 2016-os amerikai tornádóvadász anyagaim első videós epizódját, ami egy gyorsított felvételeket tartalmazó lélegzetelállító szupercellás-tornádós összeállítás lett :) A videó a https://www.youtube.com/watch?v=ZkVPO1Gat7w címen érhető el, és mindenképpen teljes képernyőn, 720p (HD) minőségben és hanggal érdemes nézni a 4 percnyi örvényorgiát :) Alternatívaként az alábbi lejátszóban is megtekinthető, de itt kisebb méretű, érdemesebb közvetlenül a YouTube-on megnézni.

Célterület Kansas, Garden City - 2016. máj. 21.

A következő napokban, ill. remélhetőleg hetekben annyira pörgősnek ígérkezik az egymást követő helyzetek sora, hogy egyszerűen nem lesz időm és energiám a részletes blogírásra, azt majd visszamenőleg készítem el, miután visszaértem Magyarországra. Irdatlan mennyiségű menést igényel, hogy mindenhol ott legyünk, ahol kell, szóval a folytatásban a Szupercella Facebook-oldalon fogjátok látni az aktuális dolgokat, azt természetesen továbbra is töltögetem. Napi 3-5 óra alvással örülünk, hogy élünk, ma pl.

Ízelítő a mai legkeményebb, böszmeteg HP-szupercella struktúrájából

Ma a Viharvadászok Egyesülete több autóval is terepen volt, hogy levadássza a szupercellákat. Ez a mi csapatunknak is sikerült, a nap legkeményebb, böszmeteg HP-szupercelláját csíptük el Dabasnál. Bár rövid ideig, de a legjobb szögben voltunk egy esetleges tornádó megfigyeléséhez, ez az ízelítő magyarázó ábráról is kiderül. Folyt. köv. beszámoló, videó és egyéb nyalánkságok formájában.

Klikk a nagyobb képhez az olvasható szöveggel!

Itt a cella, hol a cella?

2012 első viharvadászatra alkalmasnak tűnő helyzete április 22-ére esett, ekkor azonban tisztességes szupercellák még képtelenek voltak kialakulni. Ellenben két nappal később, 24-én meglepetésszerűen több szupercella is létrejött. Az alábbiakban röviden összefoglalom az említett két nap tapasztalatait, tanulságait.
 

Elkészült a máj. 23-i videó a brutális oklahomai jégesőkről, tornádóról és középszintű tölcsérfelhőről

A május 23-án Oklahoma City tágabb környékén levadászott szupercellák videója feltöltésre került. Ezen a napon egy középszintű felhőtölcsért, egy távoli tornádót és több ízben is brutális jégesőt sikerült dokumentálni, ráadásnak a végére egy látványos villámshow-val.
 

Még egy kis USA - balra haladó ciklikus szupercellák

Az Adában töltött éjszaka után május 22-én egy izmos moderate risk-re ébredtünk, de a modellek nem tették könnyűvé a célterület kiválasztását. Az eredeti elgondolásunk az volt, hogy Oklahoma ÉK-i csücskébe megyünk, és ezt támogatta a NAM és a RUC modell is. Azonban az alacsony szintű szélnyírásban lényeges különbség adódott a GFS-hez képest, mely ezt a paramétert a labilitással együtt D-en maximalizálta, így végül közös egyetértéssel az Oklahoma-Texas határvidéket jelöltük meg optimális pozícióként.

Ízelítő a Muraszombat-Letenye térségében levadászott tucatnyi szupercellából

Július 14-én kora délutántól késő éjszakáig a szupercella.hu DNY-i helytartóival, a Nagykanizsai Viharvadászokkal tucatnyi szupercellát vadásztunk le Muraszombat-Letenye térségében, az egymás után érkező újabb és újabb példányok közül az alábbi képeken láthattok némi ízelítőt. Egyelőre csak képeket illesztek be, de később jön részletesebb beszámoló és videó is. Csemegézzetek, jó étvágyat :)

Elkészült a máj. 24-i videó a 4 elcsípett oklahomai tornádóról

A május 24-én Oklahoma City tágabb környékén garázdálkodó tornádók viharvadász videója feltöltésre került. Ezen a napon 4 tornádót sikerült elkapni, köztük a Guthrie-nál bedöglő EF5-ös, csapadékkal teljesen körbevett szörnyeteget. A felvétel felvillantja a "high risk" időjárási helyzet légköri feltételeinek paramétereit, végigkíséri a tornádók kialakulását, valamint bemutatja őket károkozás közben, és a keletkezett károkba is bepillantást enged.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat