Mi várható az amerikai tornádóvadászaton?

Amint a hírekben már olvashattátok, május 3-tól 26-ig a tornádók Mekkájában, Oklahomában és a környező államokban vadászok szupercellákra a többek között a Discovery Channel Stormchasers sorozatából is ismert Reed Timmerrel és társaival. A viharszezonnak eme tornádókra legalkalmasabb időszakában, a tornádók által leginkább látogatott térségben az USA egyik legprofibb csapatával jó eséllyel akár tucatnyi tornádó megfigyelésére is alkalom nyílhat. Az idei, szokásosnál is aktívabb és hamarabb kezdődő viharszezon ezt még inkább valószínűvé teszi. Azonban a pár nappal ezelőtti, történelmi jelentőségű tornádókitörést követően átmenetileg azért valamelyest visszafogottabb lesz a légkör, a május 8-ával végződő héten már nemigen lesz olyan helyzet, amiben 30%-nál nagyobb lenne a heves vihar esélye egy adott pont 40 km-es körén belül. Ennek ellenére azonban a heves viharok lehetősége szempontjából nem mondható nagyon kedvezőtlennek ez az időszak sem, egy átvonuló hidegfrontnak és a K-i területek várhatóan teknősödésre hajlamos jellegének köszönhetően. A nedvességi viszonyok azonban a határeset kategóriába esnek, ráadásul záróréteg-hatással is számolni kell. Május 8-a, de még inkább 9-e körül azonban már érdekes dolgokra lehet számítani, az Oklahomában és környékén várható 5000-6000 J/kg CAPE közepesen erős, jobbra forduló hodográffal jellemezhető szélnyírásban már képes lehet izgalmas szupercellákat produkálni. Mindez azonban több mint egy hetes távlatból még inkább csak körvonalakban értendő.

Amikor nyomon követitek az eseményeket radarképeken, modelleken, stb., akkor kalkuláljátok bele, hogy Oklahomában és környékén 7 órával korábbi időpont van, mint Magyarországon, tehát este 8-kor, ha hazaestek a melóból / suliból / kocsmából, nálam délután 1 lesz, és épp kezd beindulni a légkör :)

Ha az ember jó időben van jó helyen, érdemes azt valahogy meg is örökíteni. Jómagam ennek fényében két videókamerával és két fényképezőgéppel, valamint egy okostelefonnal és egy laptoppal igyekszem dokumentálni a fejleményeket. Polárszűrők biztosítják a telt tónusokat, valamint nagylátószögű objektívek gondoskodnak róla, hogy a legböszmébb HP-rettenet is beleférjen a látómezőbe, a gömbfejjel gyorsan állítható, kényelmes állvány pedig a stabil felvétel lehetőségét teszi hozzá a történethez. Egy raklapnyi videókazetta és a szkriptezett fényképező a timelapse-ekre is alkalmassá teszi a felszerelést, továbbá az utóbbi konfiguráció a nappali villámfotózást is egy magasabb szintre emeli (legalábbis a manuálisan reflexből exponáláshoz képest :) ). A laptopon és az okostelefonon pedig menet közben remekül lehet követni, hogy épp merre járunk, valamint a pompásan kiépített radarhálózat igen jó felbontású, ingyenes képei is ily módon könnyen elérhetőek. A radiális szélsebességet mutató radarképek adják a legnagyobb segítséget annak eldöntésére, hogy melyik cella tartalmaz valóban tisztességes mezociklont, az 5-10 percenkénti frissítés pedig könnyebben érthetővé teszi az éppen zajló folyamatokat. És persze ne feledjük el a legfontosabb kelléket sem, a szupercella.hu-s pólót és sapkát, mely nélkül nem vadászat a vadászat :)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat