Jobb holnap egy moderate, mint ma egy slight risk

Május 9-én, hétfőn este, még Valentine-ban komoly döntést kellett hoznunk. Tőlünk nem messze (mindössze kb. 400 km-re... :) ) keddre csinos szupercellák voltak várhatóak Minnesota államban és környékén, slight risk alatt. Azonban szerdára Kansas és Oklahoma látszott esélyesnek egy jóval keményebb, moderate risk-es felállásra. Kedden tehát délelőtt elindultunk egy röpke 700 km-es, 8 órás útra, melynek végcélja a kansasi Pratt volt. Ez a település a moderate risk közepén helyezkedik el, így igen jó kiindulópontot jelent a vadászathoz. Emiatt azonban le kellett mondanunk a minnesotai helyzetről. Az autóból nézegettük telefonon, laptopon, iPad-en, hogy milyen remek, lassú mozgású, tornádókat produkáló szupercellák fejlődtek ki nagyszerű látási viszonyok mellett egy szép hosszú vonalban, míg mi az ellenkező irányba haladva kekszet majszolgattunk és igyekeztünk a másnap ígéretével nyugtatni magunkat. Tegnap még kínunkban megnéztük az autótévén a Holnapután című brilliáns amerikai katasztrófafilmet, de ma már inkább a tájat szemléltük. Az ugyanis érdekesebb volt, a brutális forróságban 5-6 kisebb, 2-3 méter átmérőjű porördögöt is láttunk, ahogy sebes forgással és gyors mozgással kavartak a kietlen prérin, bár épkézláb felvételt nem tudtam róluk csinálni, mert mi is nagy tempóval repesztettünk és a pörgettyűk is.

A mai legizgalmasabb élő látványosságot a porördögökön kívül tehát néhány Ac cas-folt jelentette, melyek a D felől előrenyomuló meleg nedves nyelvet jelezték, az adott légréteg labilizálódására utalva. E nyelvben azonban egyelőre nem volt  nagy szélnyírás, a benne kialakuló viharok jellemzően nem voltak hevesek, ill. szupercellás jellegűek.

Dave Holder azt mondta, hogy nem volt még olyan csapat vele, akik ne láttak volna tornádót. Remélem igaza lesz, bár egy tegnap esti, általunk sajnos nem elcsípett szupercellával kapcsolatban is azt ígérte, hogy nem lesz belőle tornádó, de ha mégis lesz, akkor lejt nekünk egy meztelen sztriptíztáncot. Mondanom sem kell, pár perc múlva már meg is kaptuk onnan a tornádóészlelést :) A táncot viszont még nem láttuk - szerencsére :)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat