Szupercella észlelés 2011. július 19-én, ezúttal villámfénynél

Ma késő este, kora éjjel ellepték a zivatarok a Balatont, igazi villámparádéval megörvendeztetve a víz körül élő, meteorológiát szerető embereket. A modoros bevezető után térjünk is gyorsan a lényegre: szupercellás zivatar haladt el a Balatontól északnyugatra, amit sikerült fényképesen ledokumentálni, köszönhetően az intenzív villámtevékenységnek. Mórickarajzokat, nyilacskákat most senki ne várjon, a tegnapi lecke után tessék felismerni a tipikus jegyeket (nehezítés, hogy itt most falfelhő is van!).

Szóval így érkezett a cella, a csapadékmentes, tányérforma feláramlási alap és az elkülönült csapadékzóna már sejteni engedte, hogy a vad megint házhoz jött:

Ahogy tovább közeledett, és a villámok tovább fényezték, falfelhőképződésre utaló jegyeket lehetett megfigyelni (lásd a jobb oldali villámtól jobbra):

A következő képen már egyértelműen látszik a szívás az előoldali csapadék felől:

De tudott ez ennél jobbat is. Ezen a képen a falfelhő teljes pompájában:

A hátoldali csapadék előretüremkedése miatt a peremfelhő jellegzetes ékformát öltött, miközben a kép jobb oldalán megjelent egy hódfarok ("beavers tail") kezdemény, jelezve a magasabb szintek beáramlását:

A farokfelhő szinte már hátulnézetből, miközben a hódfarok már inkább egy szarvasbogár formát vesz fel:

Készült még pár kép, de ezen már nagyon nehezen vehető ki a struktúra, és maga a cella is egyre távolabb került. A beszámolónak ezennel vége.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat