Részvétel a 6. Heves Viharok Európai Konferenciáján Palma de Mallorcán

Október 3. és 7. között kerül megrendezésre immár hatodik alkalommal a Heves Viharok Európai Konferenciája (ECSS) a spanyolországi Palma de Mallorca szigetén, ami a legrangosabb európai összejövetel a témában. A kétévente vándorló konferencia mostani öt napja alatt is számtalan európai és amerikai szaktekintély gyűlik össze, hogy előadások és poszterek  révén eszmét cseréljenek a szakterület (azaz a zivatarkutatás) legújabb vívmányairól, eredményeiről. Idén - többek között a Szupercella.hu Viharvadászok Egyesülete valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat képviseletében - lehetőséget kaptam, hogy egy negyedórás előadás formájában bemutassam a nagyérdeműnek egyik jelenlegi kutatási irányunkat, ami a gyenge illetve mérsékelt vertikális szélnyírású környezetben kialakult szupercellákat vizsgálja. A munkát nagyban segítette (az OMSZ technikai és modellezési hátterén túl) a Viharvadászok Egyesület tevékenysége is, mivel ezekről a "fura" esetekről éppen a viharvadászok beszámolói (név szerint Nagykovácsi "Neofita" Zsolt) révén szerezhettünk tudomást, ezzel is bizonyítva, hogy a viharvadászat nem csak egy adrenalinorgia, hanem a viharkutatást szolgáló értelmes tevékenység.

A konferencia öt napja alatt a szakterület rengeteg szegmense szóba fog kerülni, vélhetően számos újdonságot, újfajta elméleti megközelítést és esettanulmányt fogunk látni és hallani a zivatarokról, amit akár haszonnal is alkalmazhatunk a hazai gyakorlatban. Éppen ezért terveim szerint - és ha a technika is engedi - e blogon minden nap igyekszek majd egy használható szűrletet átnyújtani a hallottakból és láttottakból a hazai érdeklődők számára, úgyhogy érdemes lesz figyelni az oldalt az elkövetkező egy hétben.  

A repülőgépem holnap indul, úgyhogy egy teljes vasárnapom lesz akklimatizálódni fürdés és városnézés formájában. Hétfőn pedig beindul a móka: rögtön délután 16:15-kor már meg is tartom az előadásomat. Lehet drukkolni!

A konferencia honlapja:
http://essl.org/index.php?option=com_content&view=article&id=67:ecss2011-main-page&catid=39

A program:
http://essl.org/ECSS/2011/programme/programme.html

A témánk bővebb kivonata:
http://essl.org/ECSS/2011/programme/abstracts/220.pdf

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat