2011.07.02_Egy szép multicellás zivatar!

Szombaton először csak a házunktól nem messze lévő gátról figyeltem, hogyan vonulnak szorgalmasan a záporok, zivatarok tőlem északra  ÉNY-DK irányba, de ekkor még minket nem érintettek, viszont jól lehetett bennük gyönyörködni. Úgyhogy ebéd után gondoltam fotózok kicsit. Igazából reménykedtem abban is, hátha látok egy nem mezós tubát, mert a feltételek elég jók voltak a jelenség kialakulásához. Ez utóbbi végül is nem jött össze, de azért csináltam néhány képet.

Később az égbolt DNY felé mintha erősebben sötétedett volna, mint azt korábban tette, úgyhogy gyorsan hazaugrottam és rápillantottam a radarképre, amely így festett éppen:

Szóval a radar alapján nem tűnt nagy durranásnak a Szolnokot is célba vevő záporlánc, de mivel szabad szemmel nem egészen így hatott a dolog, ezért fogtam magam, és ha nem is messzire, de Tószeg nyugati határába (egyik szokott helyemre) kocsikáztam. Ahogy megláttam a közeledő zivatart, bizony nagyon örültem neki, hogy nem maradtam otthon.
Ez a látvány fogadott:

Az időnként (főleg a nap fényénél) igen mély kék színben pompázó, csapadéksávokkal tűzdelt és peremfelhővel közeledő zivatar látványától elérzékenyültem, és gondoltam "szétfotózom" Őkelmét. Ez meg is történt. Sietnem kellett, mert lassan de biztosan közelebb ért a csapadékot adó része is a cellának.

Szerencsére csak a széle súrolt a zivatarnak (nagyjából így is vártam), de még itt is lepotyogott néhány jégszem a kevés eső mellé, melyek mérete nem haladta meg 6-7 mm-t. Érdekes, hogy szüleimnél, akik les-helyemtől cirka 1 km-re laktak már volt olyan időszak, hogy tisztán jég hullott, bár ott sem volt nagyobb a jég mérete szerencsére. Ahogy fölém ért a szörny, bámulatos égképet mutatott. Ez lett pl. az egyik kedvenc képem.

Talán panoráma verzióban is érdemes megnézni:

Fotóztam mindent, minden irányból. Csak egy kiragadott példa:

Közben egyszer mintha tuba is próbálkozott volna, de ha az is akart lenni, akkor nagyon szégyenlős fajta volt, mert nem mutatta magát sokáig.

Már ekkor látszott, hogy nem ez lesz az utolsó zivatar aznap, és így is lett, csak azokat már nem tudtam dokumentálni egyéb elfoglaltság okán.

Ahogy a vihar kezdett elvonulni, és folyamatosan esegetett az eső, gondoltam egyet, és utánaeredtem. Ha már ilyen szép volt, hátha lesz még valami érdekes. Bár sok minden már nem történt, de azért Vezsenyen még utoljára lelőttem a fényképezőgéppel, majd hazaindultam.

Összességében nagyon elégedett voltam a végeredménnyel, hiszen eme vérszegény időkben minden jól kinéző zivatarnak örülni kell, ez pedig (legalább is szerintem) nem volt csúnya. :)
A radarképen pedig így nézett ki:

Írta: Neofita

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat