Neofita blogja

Éjjeli szupercella Vezsenytől délkeletre

A múlt hétvégi (2016.06.17-20), Tiszántúli szupercella-dömping záróakkordjaként hétfő éjjel úgy tűnt, hogy két szupercella is közel jöhet hozzám annyira, hogy érdemes lesz figyelemmel követnem az eseményeket. A Duna-Tisza köze déli része felől közelítő, és a megszokott forgatókönyv szerint, keleti mozgásiránnyal is rendelkező cellákkal kapcsolatosan két fő kérdés motoszkált bennem: kibírják-e erejük teljében ideáig (Szolnok környékéig) valamint mennyire fognak messzire elmenni Tőlem K-Dk-re...?

Meglepetés villámok az éjszakában

2016. Április 9. Még éppen csak elkezdődött a pénteki nap, éjfél után jártunk pár perccel. Erősen küzdöttem álmosságommal, mikor is gondoltam, rápislantok az időjárási helyzetre. Mikor megláttam, milyen kis mérges, vörös fejű góc közelít felénk, viszonylag aktív villámtevékenységgel, egyből kipattant a szemem. Látszott, túl sok időm nincsen, így usgyi, gyorsan ki kell menni a közeli gátra.

Július végi MKR-es éjszakák

Nem gondoltam az idei szezon elején, hogy egészen július végéig kell várnom, valamire való éjszakai villámfotózásért, azt pedig különösen nem, hogy ekkor szinte 3 egymást követő nap is eltelhet úgy, hogy MKR érkezik, de a lecsapó villámok szabadságra mennek. Persze, ahogy látni fogjátok, azért volt abban is részem illetve részünk Rajmi barátommal, de ez a szezon úgy látszik nem a villámfotósok álma: legalább is errefelé nem...

07.28

Felemásan sikerült vadászat, homokviharral, szupercellával, tűz-sárkánnyal

Az idei első, 2-es fokozatú előrejelzésnek, és a (kivételesen) viszonylag jó időzítésnek köszönhetően hétfő kora délután, egyre izgatottabban vártam a munkahelyemen, hogy megpattanhassak, mert jó esély mutatkozott arra, hogy még ezen a vérszegény vidéken is legyen valami jóféle akció.

Mini beszámoló egy mini villámfotózásról, avagy így keződött nálam a szezon

 2013.05.06-án, éjszaka, éppen a másnapi zivataresélyeket latolgattam számítógépem előtt, amikor is rápillantva a radarképre feltűnt egy „böszme MKR” a radaron. Valójában ez úgy nézett ki, hogy az egész országban egyedül Szolnok környékét vette célba egy zöldes-sárgás reflektivitású "paca".
  

Ébredező szupercellák 2012.06.09 -én

A szombati napon a várakozásoknak megfelelően az ország több pontján kialakultak szupercellák. Sokaknak sikerült is aznap bámulatos struktúrájú fenevadakat fotózni. S habár Tószeg környékén a látvány azokhoz képest jóval visszafogottabb volt, de úgy gondolom még így is mindenképp szemet gyönyörködtető. Legalább is nekem nagyon tetszett! :)

A házhoz rendelt MKR

2012.06.04 -én, az idei év talán legígéretesebb helyzete kezdett körvonalazódni. Szerencsére úgy nézett ki, mifelénk nem fog túl korán kezdődni a műsor, így leginkább azon filóztam, fogok-e tudni még nappali felhőfotókat is készíteni, vagy marad az esti villámfotózás. Sőt, mivel MKR -ről beszélünk, ez utóbbiban sem lehettem teljesen biztos, hiszen, gyakran a főműsorszámot megelőző csepergő vagy gyenge eső tönkretesz mindenfajta fotózási ambíciót. Szerencsére most nem így történt.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat