Szignifikáns heves szélvihar október végén

*** Különösen veszélyes helyzet ***

Hazánkat a kora délutáni órákban egy rendkívül erős és gyors mozgású hidegfront éri el, melynek vezetőéle mentén erőteljes kényszerkonvekció zajlik. Ennek köszönhetően, akár egy fejlettebb squall line is kiépülhet Csehország felől, mely a magasból (~ 1500 m) könnyen lekeverheti a 140 km/h-s (!) szeleket is. A legnagyobb széllökések várhatóan a Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megye tengelyében (100-150 km széles sávban) jöhetnek majd létre (500-600 méter felett és a Balaton térségében a fronttól/SL függetlenül is kialakulhatnak 120 km/h-t tartósan meghaladó széllökések).
A helyzet nem kifejezetten a tipikus konvektív előrejelzések kategóriájába esik, ám a szituáció különösen veszélyes mivoltára való tekintettel, egy hármas kategória kritériumait (SL lehetősége kiterjedt, szignifikáns heves szélviharral) teljesítő helyzetről van szó!

Megjegyzés: A SL hevessége és kialakulása körüli bizonytalanság nagyban befolyásolja a maximális széllökések erejét!

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat