Újabb Vas megyei szupercellák, illetve lehetséges tuba

A július 12-ei és 13-ai szupercella-invázió után augusztusban sem volt megállás a nyugati szupercella-folyosón. Bár július 30-án és augusztus 5-én is előfordult egy-egy szupercella Vas megyében, az igazi attrakciót az augusztus 15-én érkező, és még másnap is a környéken hullámzó hidegfront okozta.

Viszont ha már megemlítettem, egy-két sort megérdemelnek az előzmények is. A július 30-ai szupercellát csak távolról, részben Ausztriából, részben Szentgotthárd-Körmend térségéból sikerült megfigyelnem, mivel aznap éppen kirándultunk, de így is nagyszerűen látszott a messze elnyíródó üllő, a fő feláramlási torony és a szárnyfelhő-tornyok sora. Mire hazaértünk, addigra viszont feloszlott a zivatar. Arról, hogy ez valóban szupercella volt, Dombai László vépi észlelő nagyszerű time lapse videója tanúskodik: https://www.youtube.com/watch?v=iIVKwzWx88Y
 


Augusztus 5-én egy hidegfront mentén éppen Egyházasrádóc mellett alakult ki egy szupercella. Minket csak a széle érintett gyenge záporesővel (bár nem kizárható, hogy a falu nyugati felén több csapadék volt), viszont közeli lecsapókkal sorozta meg a környéket. Így csak hátulról tudtam fotózni, amikor már eltávolodott.
 

Aztán eljött agusztus 15-e. Kezdetben nem tulajdonítottam nagy jelentősséget ennek a napnak, hiszen egy gyenge hidegfront érkezett, és nem is várt minden modell egyöntetűen zivatarokat. Délelőtt jobban átnézve a helyzetet azonban realizálódott bennem, hogy akár szupercellák is lehetnek, hiszen elegendő szélnyírás állt rendelkezésre. Az Alpokban igen korán, már 11 óra után megindult a konvekció, és 1 órára két jól elkülönült, erős szupercella alakult ki, melyek tőlünk is jól látszódtak.
 

A keletebbre lévő góc éppen minket vett célba, így nem volt más dolgom, mint felbiciklizni a dombra, és várni. A szupercella pedig egyre csak közeledett, igen látványos struktúrával. Volt itt minden, aminek lennie kellett, lencseszerű feláramlási alap, beáramlási sáv, falfelhő...
 


Amint a cella közelebb ért, visszavonulót fújtam, és már a házunkhoz közel vártam be az érkezését. A látvány még mindig pazar volt, sőt egy határozott falfelhő alakult ki, kisebb farokfalhővel. Szerencsére a zivatart nem jellemezte túl aktív lecsapózás - igaz ekkor már szinte egyfolytában dörgött belőle -, így egészen addig kint maradhattam, amíg megérkezett a csapadék.
 


A szupercella 2 órakor érkezett meg. Átvonulását nálunk a falu keleti felén többnyire közepes, de egyszer pár percig erős záporeső kísérte, ekkor, illetve a csapadékhullás végén kevés jéggel. A legnagyobb jégszemek 1,5-2 cm körüli átmérőjűek voltak.
 

A cella legerősebb része azonban tőlünk kissé nyugatra, délnyugatra vonult el. Ennek következtében már a falu másik felén is sokkal több jég hullott, rövid időre szinte kifehéredet a táj. Hasonló volt a helyzet a szomszédos falvakban, illetve a Körmend és Egyházasrádóc közötti útszakaszon is. Ezeken a területeken az interneten elérhető képek alapján már 3 cm körüli jégdarabok is előfordultak. Az alábbi képeket egy falubeli ismerősöm, Déry Nóra barátnője készítette a falu nyugati részén.
 


3,5 órával a szupercella átvonulása után még én is találtam kisebb jégkupacokat azon a falurészen, pedig a szupercella után még további capadék is hullott (részben a korábban említett másik szupercella széléből, mely már tőlünk messzebb vonult el délnyugat felé).
 

Augusztus 16-án még mindig a hullámzó hidegfront, valamint egy északról közeledő magassági hidegcsepp alakította az időjárást. Mind a labilitási, mind a szélnyírási viszonyok szerényebben alakultak az előző napinál, de a megye északi felén még így is elegendő volt a nyírás szupercellákhoz. Az első zivatar a Kőszegi-hegységtől északnyugatra alakult ki, és hamar szupercellává fejlődött. Egyházasrádócról 3 órakor már jól látszott az erősen elnyírt üllője, illetve a hozzá kapcsolódó szárnyfelhőtorony-sor.
 

Ekkor úgy döntöttem, kicsit közelebbről is megszemlélem a cellát, így a júliusi esethez hasonlóan elévonatoztam Szombathelyre. Ekkor egy ideig nem volt teljesen egyértelmű, hogy szupercella-e a góc, mivel úgy látszott, hogy a korábbi góc nyugati oldalán egy új cella alakult ki, bár ennek is gyorsan kialakult egy elég szabályosnak tűnő feláramlási alapja, melyhez egy kisebb falfelhő is kapcsolódott. Valószínű, hogy vagy egy új szupercella alakult ki, vagy a korábbi góc regenerálódott ciklikus szupercellaként.
 


Ezúttal nem sokáig nézegettem ott a vihart, mivel látszott, hogy a cella kitérő mozgását folytatva a várostól nyugatra fog elhaladni. Így fél 4-kor vissza is indultam Rádócra, miközben a zivatar éppen egy markáns légzuhatagot produkált.
 


Itthon még egy darabig figyeltem a cellát, ami továbbra is szupercellás jegyeket hordozott, bár a falfelhő már nem sokáig volt megfigyelhető. Illetve később ismét csapadéksávok indultak meg a nyugati oldalán, kezdetben úgy tűnt, hogy a hátoldali leáramlásban (egy tiszta rés szerűség is látszott), de később ez már nem volt egyértelmű. Időközben viszont legyengült, majd a falut megközelítve hamar fel is oszlott a cella.
 


Időközben osztrák oldalon egy másik, kicsit erősebb szupercella is kialakult. Ez Egyházasrádóctól nyugatra vonult el, így mindvégig rossz oldalról, hátulról láttam rá. Noha biciklivel elkísértem Körmendig, ezzel nem sikerült többet kihozni belőle, hiszen hamar odatekeredett a csapadék, illetve addigra ez a góc is gyengülni kezdett, ahogy kiért a nagyobb nyírású területről. Az egyetlen értékelhető kép még itthon, a falu szélén készült róla.
 

Végül este tőlünk északra haladt el még egy zivatar naplemente környékén. Ez valósznűleg már nem volt szupercella (a radar alapján nem is tért ki), bár volt rajta egy-két gyanús elem.
 


A zivatar legnagyobb érdekessége ez a kicsi, de erősen tubának látszó valami volt. Kb. 1 percig maradt meg, és addig végig ilyen határozott volt, csak a hossza változott kissé. Sajnos a sötétedés miatt már nem igazán sikerült jó képeket készíteni róla, de talán a lényeg látszik.
 


A zivataros etapot éjjel és 17-én reggel kisebb zivatartömbök zárták, de ahogy a napközbeni cellák, úgy ezek is döntően a falu mellett vonultak el, csak egy esti őrségi góc széle érintett minket. A 15-ei zivatarozás eredménye 17 mm, míg a 16-aié 2 mm csapadék lett.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat