Mission Impossible 2017: A szupercellák összeszámlálása

Nem unatkoztak a viharvadászok 2017-ben, hiszen a korábbi ínségesebb szezonokat egyben kárpótolta a légkör, és annyi szupercella alakult ki, hogy tényleg lehetetlen volt őket összeszámolni. Idén nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy megírjam az elmúlt évi összegzést, de be kellet látnom, hogy legjobb esetben is csak a szupercellás napokat tudom számba venni (és azt is pár napos bizonytalansággal), a szupercellák darabszámára esélyem sincs, ahogy szintén nehéz lenne összeszámolni a vadászatok során összesen megtett km-t is. Sokat mondó szám, hogy szupercellás napból is (legalább) 27 akadt az országban, ami még zivataros napok számából is elegendő lenne egy évre. A gyakran jellemző északnyugatias áramlás miatt azonban meglehetősen nagy eltérés mutatkozott az országon belüli eloszlásban: a nyugati-délnyugati és a keleti-északkeleti országrészben jóval többször "pörögtek be" a Cumulonimbus-ok, mint az ország középső sávjában.

A szezon nem sokat vacakolt, azonnal belecsapott a lecsóba. Rögtön az első komolyabb konvektív helyzet meghozta ugyanis az első szupercellákat május 3-án. A forgó zivatarok főként az ország középső és keleti részét érintették, helyenként egészen látványos struktúrával rendelkezve. Ráadásul az egyik példányból egy feltételezett tornádó is kialakult Jászboldogháza mellett (míg egy másik, nem-mezociklonális példány Bátán, ez utóbbiakból ráadásul még több példány is akadt a következő napokban, hetekben). Emellett előfordulhat, hogy a Mátrában is tornádó pusztított ezen a napon, bár ezt 100 %-osan nem sikerült igazloni. Koczka Péter végzett drónos kárfelmérést, amin látható a szélvihar által okozott tetemes fakidőlés. A felvételen láthatóak egyenes és divergens (széttartó) irányban dőlt fák is, így részben kifutószél okozhatta a károkat, de a derékban kettétört és konvergens módon (egymás felé) kidőlt fáknál erősen fennáll a tornádó/gustnádó gyanúja.

https://www.youtube.com/watch?v=oKpAFfG5FGM

Neofita (Nagykovácsi Zsolt) fotója egy szinte házhoz érkező szupercelláról (Tószeg melett):

A ViharVonal csapatból Nagy Eszti által lefotózott látványos, csavarodó feláramlási alappal rendelkező szupercella Hernád határában:

Még 10 napot sem kellett várni a következő akcióra, hiszen május 12-én ismét szupercellák látogatták meg ugyancsak a középső és a keleti országrészt. Erre a helyzetre már több viharvadász rámozdult, ki csapatban, ki magányosan, ki otthonról örökítette meg a cellákat.

A ViharVonal csapat ezúttal Storman (Molnár Ákos) kíséretében vadászott (később pedig rövid időre Mici (Mirk Tamás) is csatlakozott hozzájuk). Az eredmény ezúttal sem maradt el, a több levadászott cella közül az egyik:

Neofita is elkapta ugyan ezt a cellát egy kicsivel később:

Martumeteo-hoz (Sziráki Patrik) házhoz ment a vihar:

Devilstorm21 (Kun Sándor) a Hortobágyon vadászott:

A hónap végén a nyugati országrész is kezdett éledezni, május 24-én Zivipötty (Hérincs Dávid) is meglátta első, bár még csak mini szupercelláit Egyházasrádócon:

A tavasz vége még egy szupercellás helyzetet tartogatott, május 31-én északkeleten alakult ki néhány ilyen zivatargóc. Ezek helyenként már jelentősebb szélkárokkal is jártak, illetve nagyobb méretű jeget is okoztak, mintegy előrevetítve a nyári eseményeket.

Dom fotója az egyik celláról Sajópetriről:

A MetNet-es Digiptr videójából kivágott kép (Rakamaz):

A június ott folytatta, ahol a május abbahagyta, sőt, még tovább fokozódott a szupercellás helyzet. Már a 6-án átvonuló front mentén is volt egy-két kérdőjeles eset a radar alapján, bár ezekről dokumentáció nem készült. Június 10-én viszont egy hidegfront mögött KaLman (Csirmaz Kálmán) egy kisebb szupercella átvonulását örökítette meg Siófokon:

Csupán kettőt kellett aludni, és jött is a következő szupercellás helyzet. Június 12-én az Alpokaljára sodródott be két szupercella, melyek közül az utóbbi egy határozottabb anticiklonális tag volt, és az egészen a Balatonig eljutott. Zivipötty résen volt, és bár már sötétedéskor érkezett hozzá a cella, még sikerült lefotóznia:

Június 16-án újabb hidegfront érkezett, mellyel újabb szupercellák is előfordultak. A front mögött délután elsőként Budapesttől északnyugatra lépett be két szupercella az országba, de az első rövidesen egy beleolvadt egy vonalassá alakuló zivatartömbbe, a mögötte lévő pedig Budapest környékén feloszlott. A cellákat a MetNet-en többen is megörökítették, például Pilisszentkereszt nicknevű felhasználó Pilisszentkeresztről:

A kora esti órákban aztán délnyugaton is aktivizálódott a légkör, és ott is létrejött néhány kisebb szupercella, melyek közül egy a Balatontól nyugatra ketté is vált. Zivipötty ezt hátulról, míg Sprinterx2 (Kiss Győző) az anticiklonálisan forgó tagot szemből örökítette meg. Mivel ezek ritkábban előforduló példányok, az áramlás szemléltetése végett érdemes megtekinteni a celláról készült time lapse videót is: https://www.youtube.com/watch?v=wL-BpkwqN_U

5 nappal később, június 21-én következett az év egyik legkárokozóbb szupercellás helyzete. Ekkor egy gyenge hidegfront vonult át felettünk, mely környezetében jelentősen labilizálódott a légkör. Így már a reggeli óráktól előfordultak zivatarok, majd délután erős szupercellák jöttek létre az északkeleti és a középső országrészben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és az Alföldön is előfordult szignifikáns heves jégeső 5 cm-t meghaladó jégszemekkel, illetve 100 km/h feletti kifutószél.

A borsodi eseményeket ReedT (Palla Lénárt) követte végig, és egyben kárfelmérést is végzett Felsődobsza-Halmaj-Megyaszó térségében. Utóbbi települések környezetében még 2-3 órával a vihar után is talált 5-6 cm-es jégszemeket. A jégeső súlyos károkat okozott az épületekben és a növényzetben is:

Ezen a napon a ViharVonal csapatból Davidi87 (Tiszavölgyi Dávid) is sikeres vadászatot bonyolított le, és Miskolctól délkeletre elkapta az egyik szupercellát, illetve egy-két gyengébb, kisebb példányt is megfigyelt visszaúton Budapest felé:

Innentől kezdve igencsak felpörgött a légkör, hiszen június 29-éig több napon is előfordult valahol az országban szupercella. Június 23-án a Dunántúlon és az Alföldön alakultak ki elszórtan forgó zivatarok, melyek között ismét volt néhány hevesebb példány is, nagyobb méretű jeget és viharos kifutószelet okozva. Ez a nap alkalmat adott a délnyugati viharvadászok számára is a szezonkezdéshez, és Fetcroll (Kacs Dávid) nem is volt rest levadászni egyet az ottani szupercellák közül, amint Lengyeltóti közelében eregette magából a légzuhatagokat:

Floo-ék (Harcz Endre) pedig Berzencénél kaptak el egy méretes zivatart:

Június 25-én nem csak szupercellákhoz, hanem zivatarrendszerekhez is kedveztek a légköri feltételek, így már szervezett viharvadász csapatok is útnak indultak. Már reggel is átvonult egy MKR, ami kicsit beleköpött a levesbe, de mögötte nyugatról jött egy újabb is délután.

A Mici, Storman, Blogisztan (Jäger Ádám) és Kkorneel7 (Komjáti Kornél) összeállítású egység a Dunántúl déli részét célozta meg, és előbb az említett peremfelhős zivatarrendszert kapták el Nagykónyi térségében, majd Pécsnél üldözőbe vettek egy szupercellát is, de erre csak hátulról láttak rá, és mielőtt megelőzhették volna, szétesett:

Adaz (Sebestyén Ádám) és Kovács Krisztina csapata Simontornya térségében kapta el az addigra megerősödő vonalas rendszert, a szél miatti viharkárok (fakidőlések) azonban őket is megakadályozták abban, hogy elérjék a pécsi szupercellát:

A dunántúli zivatarlánc egy harmadik szemszögből is meg lett örökítve, ugyanis a ViharVonal csapat is vadászott, és ők Székesfehérvár környékén kapták lencsevégre. Estefelé pedig néhány villámfotó is jutott nekik:

A délutáni zivatarrendszer gyengébb, északi ágát Zivipötty is lefotózta Budapestről, melyhez látványosabb Altocumulus undulatus asperitas felhőzet kapcsolódott:

Június 28-án délnyugaton alakult ki egy-két szupercella-gyanús zivatargóc, de ezekről egyértelmű megerősítés nem érkezett. Június 29-én az északi országrészben fordult elő néhány kis méretű szupercella, melyeket Zivipötty örökített meg Budapestről. Közülük egy, még viszonylag közelebbi példány:

A következő napokban szusszant egy kicsit a légkör, de csak azért, hogy aztán július elején valóságos szupercella-invázióval köszönjenek vissza a zivatarok. 5-étől 12-éig ugyanis minden nap volt szupercella az országban, és ezek között nem egy igencsak látványos példány is akadt.

Bemelegítésként 5-én kisebb szupercellák érték el a nyugati, északnyugati országrészt, melyek közül Zivipötty többet is megörökített. A helyzet érdekessége az volt, hogy jó pár helyzetben az anticiklonálisan forgó példányok maradtak életben, ahogy ez egyébként 6-án és 7-én is történt nyugaton.

6-án a fő attrakció azonban az a szupercella volt, mely Miskolc környékétől indult meg, és egy konvergencia-vonal mentén haladva egészen a Kárpátok déli részéig eljutott. Ráadásként teljesen izolált volt, és egészen elképesztő struktúrával rendelkezett. A cellának Oberleitung (Boros Zoltán) nagyváradi viharvadászunk eredt utána, és lélegzet-elállító felvételeket készített róla:

7-én a nyugati, délnyugati országrészé volt a főszerep, de délkeleten is előfordult szupercella. Az Alpokalján Bareszsopte (Barki László) és Zivipötty örökített meg egy-egy anticiklonálisan forgó szupercellát Söptén, illetve Egyházasrádócon:

Délnyugaton Fetcroll melegített be a következő napokra (noha ezt akkor még nem tudhatta…), Lad térségében csípett el egy látványos szupercellát:

A délkeleti szupercelláról Devilstorm21 készített felvételeket távolról, melyeken jól látszott a jellegzetes túlnyúló csúcs, a fő feláramlási torony és a visszanyíródó üllő is:

8-án az időszakban eddig csendesebb északkeleten haladt végig néhány szupercella, de a május és június végiekkel szemben ezúttal visszafogottabb kivitelben. Devilstorm21-nek ekkor már szinte házhoz jött az akció Debrecen térségében:

A MetNet-es északkeleti vadászok sem tétlenkedtek, FlaNeth Demecseren, Sz@bolcs Nyíregyháza mellett fotózott:

9-én elszórtan fordultak elő zivatarok az országban és környékén, melyek közül egy-kettő szupercell ás jelleget öltött. A leghatározottabban és legtartósabban az a góc tette meg ezt, ami délután jött létre a magyar-osztrák-szlovén hármas határ környékén, igaz lassú mozgása révén végül nem ért be az országba. Szerencsére Lász (Kovács László) éppen a térségben tartózkodott, és sikerült neki elcsípni a gócot még szupercellás állapotában:

10-én már napközben is előfordultak szupercellás próbálkozások az északi országrészben, melyek közül Gbond (Bondor Gyula) néhányat le is kapott Budapesten:

Megjegyzendő, hogy eközben egy fővárossal arrébb, Bécs mellett egy jókora, tornádós szupercella vonult végig 5-8 cm-es jegeket potyogtatva (talán elfér erről is két kép itt), illetve Sopron mellett is volt egy pici szupercella.


(forrás: skywarn.at)

A fő attrakció hazánkban a késő délután kialakult zivatartömb lett, ami Somogy megyéből indulva a Balatonon át este elérte Budapest térségét. A Dél-Dunántúlon a rendszer legerősebb zivatargóca többször is mutatott szupercellás jegyeket, melyet Fetcroll meg is örökített:

Ahogy az előző képen is látszik, a száraz levegő miatt olykor igen komoly légzuhatagokat eregetett a cella, melyek orkán erejű kifutószéllel jártak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófok mellett, Balatonaligán 157 km/h-s maximális széllökést mért, melyre a Balaton környezetében korábban még nem volt példa. A légzuhatagot KaLman a siófoki Viharjelző Obszervatóriumból fotózta le:

Petyus860128 (Papp Péter) Boldis Beátával vadászta le a Balatont elhagyó rendszert, ami akkor már kezdett multicellássá alakulni:

Végül ők, illetve Fetcroll is villámfotózással zárta a napot:

A 6-ai keleti akció után 11-én délnyugat is megkapta a maga „évtized szupercelláját”, hiszen ezúttal ott vonultak végig bámulatos struktúrájú, izolált gócok. Ezeket Gbond és Adaz szervezett vadászat keretében kapta el, az első cellát Lad, a másodikat Kadarkút környékén:

A második szupercella Kaposvár térségében haladt el később, így a somogyi különítmény, Djrafy (Schmall Rafael) és Fetcroll szinte díszpáholyból nézhette végig a csodálatos látványt, amit bármelyik amerikai viharvadász megirigyelt volna.

Ez a parádés helyzet egyben a több napos konvektív parádé levezetését is jelentette, bár 12-én a délnyugati határvidéket még érintette egy szupercella, ami Floo-nak éppen házhot jött:

A következő szupercellás napra kicsivel többet, kereken 10 napot kellett várni. Július 22-én egy közeledő hidegfront előtt fejlődött ki egy forgó zivatar Szombathely térségében, melyet Zivipötty örökített meg:

A következő ígéretesebb helyzet július 24-én érkezett el. Ekkor ismét útnak indult egy viharvadász csapat is Mici, Gbond, Kkorneel7 és Tóth Tamás összetételben, akik a középső országrészben garázdálkodó szupercellákat kapták el. Az első példányt Paks térségében sikerült elcsípniük, majd egy székesfehérvári görgőfelhős zivatar után még egy szupercella jutott nekik Sárbogárd környékén:

Ezt követően a légkör már elkezdett visszavenni a tempóból, de még voltak neki nagyobb megvillanásai. Az augusztus 4-ei és 6-ai hidegfront ugyan nem tartozott ezek közé, mivel csak kisebb szupercellák fordultak elő, előbbi napon éjszaka az Alpokalján (webkamerák alapján), míg az utóbbi napon a Jászságban. Ezeknek az Adaz, Gbond, Mici, Storman négyes eredt a nyomukba, és némi „aszalódás”, várakozás után végül sikerrel jártak:

Augusztus 10-én Zivipötty-öt környékezte meg egy szupercella délután, de ez viszonylag gyorsan feloszlott. A fő műsor azonban este jött, mivel rég látott erejű (és meglepetésszerű, a modellek által nem várt) szlovén instabilitási vonal vonult át a Nyugat-Dunántúlon, több helyen 100 km/h körüli széllökéseket okozva. A soproni meteorológiai állomáson a 137 km/h-t is elérte a maximális széllökés.

A meleg időszakot augusztus 11-én zárta le egy hidegfront, mely természetesen ismét szupercellákkal vonult át. Ez a nap újfent több vadászt megmozgatott. Djrafy és fetcroll számára a hazai terep ezúttal is előnyt jelentett, elég volt csak a Kaposújlaki repülőtérre kimenniük, hogy egyszerre 3 szupercellát is láthassanak (bár az egyik nagyrészt takarásban volt), mindezt látványos fényviszonyokkal fűszerezve:

Az Adaz, Gbond, Mici és Kkorneel7 összetételű csapat is a Dunántúlon vadászott, és előbb Marcali mellett láttak egy kisebb szupercellát, majd éppen csak, de sikerült még elérniük a somogyi szupercellás rendszert is sötétedéskor:

A ViharVonal képviseletében Petyus860128 és Davidi87 szintén a Balaton térségét szemelte ki, és a Bakonyban sikerült elkapniuk egy kisebb, de látványos szupercellát, majd Balaton-parti villámfotózással zárták a napot:

A hónap eseményeit az augusztus 27-ei hidegfront zárta le, ami a nyugati határvidéken produkált három kisebb, száraz légkörben kialakuló, így nem kifejezetten látványos szupercellát. Zivipötty azért sikeresen megörökítette mindegyiket:

Ekkor úgy tűnt, hogy a szezonnak is vége, mivel szeptemberben hamar hűvösebb, csapadékos időjárás köszöntött be. A szeptember 16-án átvonuló hidegfront azonban jócskán rácáfolt erre, és szupercellák egész hadával örvendeztette meg a zalai-somogyi viharvadászokat. A délutáni óráktól kezdve éjszakába nyúlóan 4-5 szupercella érte el az országot egymás után, és ezek közül jó pár dokumentálva is lett.

Mici és Nanovich (Vityi Nándor) nem volt rest autóba pattanni és végigkövetni az első nagyobb cellát Barcstól Bólyig, mely igen impozáns struktúrával rendelkezett:

Djrafy-nak és Fetcroll-nak azonban már nem kellett ennyit autózniuk, mivel a következő szupercellák szinte házhoz mentek nekik Kaposvár környékén:

Ezzel a viharvadász szezonnak már tényleg vége lett, bár a konvektívnak nem. Még október végén, sőt december második felében is előfordult néhány zivataros nap, decemberben ráadásul szupercella-gyanús helyzetek is.

A sok eset miatt meglehetősen hosszúra nyúlt az összefoglaló, így egyéb látványos, de nem szupercellás konvektív eseményekkel nem nagyon is szaporítanám tovább a szót. Összességében azonban köszönünk minden beküldött észlelést, blogbejegyzést és viharvadász összefoglalót, amik 2017-ben beérkeztek a szupercella.hu-ra! Az itt említett események többsége részletesebben megtalálható az Archívum fül alatti Blogok és Viharvadász beszámolók menüpontokon belül.

Amiket azonban zárásként mégis kiemelnék, az a viharvadászaink által elcsípett május 13-ai debreceni, illetve a május 23-ai Dunaújváros melletti nem-mezociklonális tornádó, melyek mindketten EF0-s kategóriájúak voltak.

Előbbit Devilstorm21 kapta lencsevégre, majd utána kárfelmérést is végzett:

Utóbbit pedig a ViharVonal csapatot is képviselő Petyus860128 örökítette meg, s szintén küldött fotókat a károkról is:

Aki idáig eljutott, annak elismerésem a kitartásához és a türelméhez, egyben pedig köszönöm, hogy végigolvasta az összefoglalót! :)

Készítette: Hérincs "Zivipötty" Dávid

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat