Konvektív, vagy ünnepi nap?

Az augusztus 20-ai időjárás, illetve annak következményei napok óta lázban tartják a közvéleményt, és lassan elérkezik az elhalasztott tűzijáték időpontja is. Mi nem szeretnénk politikai csatározásokba bocsátkozni, ugyanakkor szakmai szemszögből kicsit körüljárnánk a múlt eseményeit, és természetesen a sokakat érdeklő kérdésre is megpróbálunk választ adni: vajon szombat este milyen idő várható? Mivel ez most nem a hagyományos értelemben vett konvektív előrejelzés lesz, így blogbejegyzés formájában tesszük mindezt.

 

Mivel múlt hétvégén mi (egészen pontosan jómagam) is készítettünk konvektív előrejelzést, így elsőként ennek verifikálásával kezdenénk ezt az írást. Rögtön érdemes is kiemelni a legelső sort: " Beküldte Zivipötty - szo, 08/20/2022 - 14:50", tehát a mi előrejelzésünk legalább 3 órával az operatív törzs felé közvetített hivatalos OMSZ előrejelzés után készült, már a friss, 12 UTC-s szondaadatok birtokában. Ezek, illetve az akkori aktuális helyzet alapján a nap hátralévő részére az alábbi előrejelzést adtuk ki:

 

"Az ország felett egy hullámzó frontálzóna helyezkedik el, mely mentén éjszaka és délelőtt is előfordultak kiterjedtebb zivatarrendszerek - elsősorban - az ország középső részén, illetve a legutóbbi még jelenleg (~14 órakor) is a Börzsöny-Viharsarok vonalban húzódik. Megjegyzendő, hogy a legtöbb modell ezt a rendszert kissé nyugatabbra számolta, és ez némileg átírhatja a mai forgatókönyvet, ugyanis mögötte nagyobb területen stabilizálódott a légkör, csak északkeleten, illetve a már naposabb délnyugaton van számottevőbb (~800-1500 J/kg) CAPE az analízis alapján. Az előbbi területen délelőtt még szárazabb volt a légkör, de a front közeledtével a következő órákban oda is egyre több nedvesség érkezik, illetve az ország közepén húzódó nagyobb szélnyírású zóna pereme is megközelíti a térséget. A korábbi zivatarrendszerből kifutott szélnek köszönhetően egy markáns konvergencia-zóna is található a Zemplén-Nyíregyháza vonalban, és e mentén már el is kezdtek kipattanni az első északkeleti zivatarok. Mivel a szélnyírás ott csak 10-15 m/s között alakul, inkább multicellás konvekció valószínű, viszont a még jelen lévő alacsonyszintű kiszáradás (30-40 %-os 2 méteres relatív nedvesség értékek, illetve lokálisan 1000 J/kg körüli DCAPE és 15-20 °C közötti Delta-Theta-E) okán ezeket kísérhetik 90 km/h körüli széllökéseket is produkáló légzuhatagok, illetve helyenként 2-3 cm körüli átmérőjű jég is. Délnyugaton a közeledő hidegörvény miatt már gyengül(t) a magasban az áramlás és ezzel a nyírás, így ott is multicellás konvekció valószínű (illetve helyenként már jelenleg is zajlik). A nedvesebb légkör (40 mm körüli kihullható víz) és a lassabb cellamozgás révén itt már a felhőszakadásnak van kiemelt esélye, mely megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet is okozhat. Az ország szélesebb, középső sávjában késő délutánig, kora estig inkább csak néhol fordulhatnak elő záporok, zivatarok, ezt követően viszont - az éjszaka első felében még némileg nagyobb bizonytalanság mellett - van esély, hogy újabb zivatarrendszerek érjék el a térséget, vagy alakuljanak ki ott. Mivel itt reggelig még 15-20 m/s között alakul a 0-6 km-es szélnyírás, beágyazott szupercellák is előfordulhatnak, melyeket akár 60-80 km/h-s széllökések és 1-2 cm-es jég kísérhet."

 

Elsőként fontos megemlíteni, hogy az előrejelzésben is leírtaknak megfelelően - néhány médiában, így például az M1 ripotjában megjelent állítással ellentétben - Budapesten is voltak intenzívebb zivatarok már pénteken (19-én) este, melyek elősorban a budai területeken érintették. Itt gyakori lecsapó villámok kíséretében vonult át a zivatarrendszer ( https://szupercella.hu/blog/legzuhatag-es-villamso ), mely már önmagában is veszélyforrás, a János-hegyen pedig az erősen viharos kategóriát elérő, 26,5 m/s-os (95 km/h-s) széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat - könnyen bele lehet gondolni, hogy ha néhány km-rel keletebbre húzódott volna a zóna, a belvárosban is előfordulhattak volta 70-80 km/h körüli széllökések. A széladat (és egyben a kimagasló villámsűrűség Buda délnyugati, nyugati részén) bárki által leellenőrizhető itt: https://www.met.hu/downloads.php?id=22&file=20220820&type=2

 

Az előrejelzésre visszatérve, annak készültekor a legtöbb modellből a 06 UTC-s futtatás volt elérhető (kivéve az ECMWF, melyből publikusan még a 00 UTC-s), és még az alapján is többségben voltak azok a forgatókönyvek, melyek a késő délutáni, kora esti órákban hazánk déli részén kialakuló, majd a középső megyékben észak felé mozgó zivatarrendszerrel számoltak. Abban már jobban megoszlottak, hogy ez este 9 órára érintette-e volna Budapestet vagy térségét (ilyen időtávban 30-50 km-es tévedés még hibahatáron belülinek tekinthető). Az alábbiakban néhány modell összehasonlítása látható a 00 UTC-s, 06 UTC-s és 12 UTC-s (az ECMWF esetében a 00 UTC-s és a 12 UTC--s) futásokból (az animációkban a bal alsó sarokban látható a futtatási időpont, Z = UTC), mindegyik esetben este 21 órára vonatkozóan. Megjegyzendő, hogy a 12 UTC-s futású modellek 18-20 óra között válnak elérhetővé. Az ábrákon a lilás területek jelzik a zivatarokat, míg a zöldes szín a záporokat (illetve esőt).

 

ECMWF:

Az 00 UTC-s futtatás még egy kiterjedt zivatarrendszerrel számolt a Dunántúl keleti felén, mely délies irányba mozogva este 22-23 óra körül érte volna el a fővárost, vagyis ebben az esetben a tűzijáték után hazafelé tartó tömeget veszélyeztette volna. A 12 UTC-s futásról azonban teljesen eltűnt a zivatarrendszer.

UKMet:

A 00 UTC-s futás még éppen Budapest fölé számolta a zivatarrendszer legerősebb részét. A 06 UTC-s futásban már délkeletebbre várta ezt, de a rendszer északi része még itt is benyúlt a főváros fölé. A 12 UTC-s futásból az ECMWF-hez hasonlóan teljesen eltűnt a zivatarrendszer.

GFS:

Mind a három futás az ország déli részére számolta a záporos-zivataros rendszert (megjegyzendő, hogy a rosszabb horizontális felbontás, illetve a modell egy ismert hibája - az éjszaka használatos MUCAPE gyakori alábecslése - miatt sok esetben akkor is csak záporokkal számol a modell, amikor zivatarok várhatóak).

ICON:

Mindhárom futás az ország középső sávjába várta a zivatarrendszer, az időben legközelebbi, 12 UTC-s a fővárost is érintve, de az előző kettő is a közelében.

SWISS:

Mindhárom futás a déli területekre várta a zivatarrendszert, a 12 UTC-s már nagyobb részben a szerb-román határvidékre.

SWISS-HD:

Egyik futásban sem jelent meg határozott zivatarrendszer, azonban a 06 UTC-s egy nagyobb záporos tömböt várt a Dunántúlra erősebb beágyazott gócokkal, míg a 12 UTC-s éppen Budapestre mutatott intenzív záport.

 

Összességében elmondható, hogy a modelleken mindvégig jelentős bizonytalanság látszott, és még a 12 UTC-s, néhány órával a tűzijáték tervezett időpontja előtt megérkező modellfutások alapján sem lehetett teljesen egyértelműen kijelenteni a zivatar- és csapadékmentes verziót, noha ekkor már egyértelműen ez volt a valószínűbb. Az ECMWF és az UKMet modellek helyesen korrigáltak estére, ugyanakkor megjegyzendő, hogy például a GFS és a SWISS modellek sem voltak pontosak, hiszen ezeken hiába nem látszott Budapestre csapadék, délre folyamatosan jelezték a zivatarrendszert, mely végül nem alakult ki. Ha az Országos Meteorológiai Szolgálatnak nem kellett volna több, mint 9 órás időelőnnyel adatot szolgáltatni, hanem ráért volna később is, egyre nagyobb valószínűséggel lehetett volna a tűzijáték megtartása mellett dönteni , persze tény, hogy ekkor egyre kevesebb néző tudott volna eljönni...

 

És következzen a mindenki által várt kérdés: mi várható most szombaton?

 

Időjárásunkat egy tőlünk északnyugatra lévő úgynevezett középszintű peremháborgás és az ahhoz kapcsolódó örvényességi mezők alakítják, melynek köszönhetően ma - és jelenleg is -  már több helyen előfordultak/nak zivatarok az Alpokban, Csehországban és Németországban. Ennek áramlási rendszerében délnyugat felől egyre nedvesebb, labilisabb légtömeg áramlik fölénk, ugyanakkor ez a keleti területeket holnap még várhatóan nem éri el, ott az előző napokban kelet felől beáramlott, megrekedt szárazabb levegő dominálhat. Ennek megfelelően elsősorban a Dunántúlon, legnagyobb számban annak nyugati felén számíthatunk délután, kora este zivatarokra, a nyugati, délnyugati területeken akár rendszerbe szerveződve. A viszonylag gyenge szélnyírás miatt szupercella nem várható, lokálisan viszont előfordulhat kiadós csapadék, esetleg kisebb méretű jég. Mivel a nedvesebb és a szárazabb légtömeg határa estefelé már pont a Duna vonalának térségében húzódhat, kérdéses, hogy az északkelet felé áthelyeződő - esetlegesen rendszerbe szerveződő - zivatarok meddig lesznek életképesek. A modellek többsége szerint már a Dunántúl keleti részén legyengülnek, feloszlanak, de néhány modell szerint késő este megközelíthetik, esetleg elérhetik Budapestet is, sőt, egy-két olyan modell is akad jelenleg, mely éppen 21-22 óra környékéra mutat zápor- és zivatargócokat a fővároshoz. Ezért teljesen most sem zárható ki ezek előfordulása, ugyanakkor a jelenlegi adatok alapján nagy eséllyel (~85-90 %) nem várható csapadék a tűzijáték tervezett ideje alatt. Természetesen - okulva a múlt hét példájából - olyan szempontból is szükséges még fenntartani a bizonytalansági faktort, hogy esetlegesen nagyobb mértékben is módosulhatnak a modellek várakozásai holnap, de ez a kevésbé komplex légköri alaphelyzet miatt most talán kevésbé valószínű.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat